KDP, KYB ve ITC'den Irak hükümetine Kerkük çağrısı

KDP, KYB ve ITC'den Irak hükümetine Kerkük çağrısı

Kürdistan Yurtseverler Birliği Kerkük'te 1 kişinin öldüğü protestoların ardından Irak Başbakanı Sudani'nin taraflarla sorunu çözmesini istedi. Türkmen Cephesi de Sudani'ye kente ziyaret çağrısı yaptı.

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB), Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'den, Kerkük’teki sorunu kentteki taraflarla birlikte çözmesini istedi. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı Hasan Turan da Sudani'yi Kerkük'e davet etti. Sivillere ateş açanların yargılanması gerektiğini belirten Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ise "Herkes itidalli olmalı, yollar açılmalı, Kerkük’teki vatandaşlar huzur ve normal hayata kavuşmalı" dedi.

KYB: PARTİLER ARASINDA DİYALOG KURULSAYDI SORUN OLMAYABİLİRDİ

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, KYB'den Kerkük’te yaşananlara dair yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Kerkük’te parti binaları ve kentteki siyasi taraflar arasındaki anlaşmazlıklardan dolayı çıktığı savunulan olayların çatışmaya dönüşerek, vatandaşların yaralanması ve ölmesine neden olduğu ifade edildi.

Irak hükümetiyle irtibat halinde olunduğu aktarılan açıklamada, "Kerkük’teki partiler arasında diyalog kurulsaydı parti binası meselesi büyük sorun olmayabilirdi. Başbakan'ın, doğrudan olaya müdahale edip kentteki yerel hükümet, güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi ile koordinasyon içinde bu sorunu kökünden çözmesinin zamanı geldi" denildi. 

TURAN: SUDANİ, KERKÜK'Ü ZİYARET ETMELİ

ITC Genel Başkanı Hasan Turan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kerkük'te güvenliğin sağlanması için tüm taraflara sükunet çağrısı yaptı. Irak Başbakanı Sudani'ye de seslenen Turan, "Sudani'nin Kerkük'ü ziyaret etmesine ihtiyaç var" dedi.

BARZANİ: SİVİLLERE ATEŞ EDENLERİ YARGILAMAK GÜVENLİK GÜÇLERİNİN GÖREVİDİR

Erbil merkezli yayın kuruluşu Rudaw'da yer alan habere göre, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, güvenlik güçlerinin Kürt göstericilere ateş açmasını sonucu 1 kişinin öldüğünü belirterek, merkezi hükümete yasaları uygulama çağrısı yaptı.

Barzani şunları söyledi:

"Kerkük'ün yasa ve anayasanın uygulanmasına ihtiyacı var, daha fazla yasa dışı faaliyete değil. Kent yönetiminin genel olarak kent sakinlerinin hayatını etkileyen bu duruma müdahale etmemesinin ardından Kürt vatandaşlar Kerkük'teki barikatları protesto etti. Ama maalesef buna şiddetle karşılık verildi, bir genç şehit oldu ve çok sayıda kişi de yaralandı.

Bu güvenlik kargaşasına büyük bir endişeyle bakıyor ve durumu yakından takip ediyoruz. Sivil göstericilere ateş açılmasını ve silah kullanılmasını şiddetle kınıyoruz. Kerkük'te kaos ve güvenlik boşluğu yaratılması, bir arada yaşam, güvenlik ve istikrar açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

Irak hükümetinin ilgili tarafları derhal gerekli tedbirleri almalıdır. Kerkük'teki tüm toplulukların güvenliğini ayrım gözetmeksizin korumak ve ateş edenleri yargılamak güvenlik güçlerinin görevidir. Kerkük’te huzur ve güvenliği korumak, vilayetteki güvenlik durumunun herhangi bir nedenle bozulmasına izin vermemek tüm tarafların sorumluluğundadır. Herkes itidalli olmalı, yollar açılmalı, Kerkük’teki vatandaşlar huzur ve normal hayata kavuşmalı."

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.