Kazılardan kemik çıktı

Kazılardan kemik çıktı

Derecik İçkale Taburu’ndaki kazı çalışmasından sonra kayıp yakınları adına Hakkari Barosu avukatı Mehmet Ekinci bir açıklama yaptı.

Şemdinli İlçesi'nde 1994 yılında 12 korucunun öldürülerek Derecik Taburu'nda gömüldüğüne ilişkin basında çıkan haberlerin ardından ailelerin yaptığı başvuru üzerine, Derecik Taburu'nda yapılan kazılarda, 3 kemik bulundu. Savcı kazı çalışmalarına devam edilmeyeceğini belirtirken, tabur önündeki gerginlik de sona erdi.

Hakkari Baro Başkanı Mehmet Ekici ve kayıp yakınlarının avukatları Salih Akbulut, Vatan Erler ve A. Rezzak Ertaş da kazı çalışmalarında hazır bulundu.

Kayıp yakınları avukatlarından Mehmet Ekici kazı çalışmalarının sona ermesinin ardından Derecik İçkale Güvenlik taburu çıkışında berberindeki Hakkari Barosu avukatları ile yaptığı açıklamada tabur içinde iki ayrı kazı yapıldığını belirterek, "Bu kazılardan birincisinin kayıp yakınları avukatları avukatlarının talebiyle tabura getirilen bir şahsın gösterdiği yerde yapıldı. Kazılar sonucu 3 – 4 metre derinliğinde 10–12 metre genişliğinde bir alan arandı. Ancak bu bölgede yapılan kazıda herhangi bir bulguya rastlanmadı."dedi.

KAZIDAN ÇIKAN 2 KEMİK İNCELENECEK

İkinci kazı ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan askerin itirafları doğrusunda çizilen krokinin gösterdiği yerde yapıldı. Bu kazıda 3 adet kemiğe rastlandı. Çıkan kemiklerden 1'inin hayvan kemiği olduğu belirtildi. Geriye kalan 2 kemiğin ise neye ait olduğu anlaşılamadı. Bu kemiklerin adli tıp doktoru tarafından gerekli araştırmalar yapılmak üzere alındığı belirtildi.

ÇIKAN ATIKLAR 1994 TARİHLİ

Bu alanda yapılan kazıda askeri atıklara rastlandı. Alandan çıkan atıkların ve kola kutularının ise 1994 tarihli olduğu belirlendi.

Alınan ihbar mektubunda kroki olduğunu kaydeden Ekinci, "Ama gönderilen mektup isimsiz ve imzasızdı. Ayrıca kroki ile bulunduğumuz yer birbirine uymuyordu. Krokide, helikopter pistinin yanında havuz olduğu belirtiliyordu, ama helikopter pistinin yanında havuz yoktu. Ama buna rağmen kazı çalışmalarını ısrarla devam ettirdik" dedi. İhbar mektubunda bulunan bilgilerin eksik olduğuna vurgu yapan Ekinci, "Eğer gerçekten ciddi anlamda bir çalışma yapılmak isteniliyorsa, ihbar mektubu gönderen kişinin, kimliği gizlenerek, buraya getirilmesi daha uygun olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

GÖRGÜ TANIKLARI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNSUN

Kayıp yakınları avukatı Ekici, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan askerin bizzat gelip yer göstermesi gerektiğini belirterek, “Bu olaya şahit olan görgü tanıklarının bu olayla ilgili suç duyurusunda bulunması halinde biz kayıp yakınları avukatları olarak yine gerekli desteği vererek takipçisi olacağız” dedi.

Ekici açıklamasında yarın kazı yapılmayacağını belirterek olayla ilgili hukuki sürecin devam edeceğini belirtti.

Öte yandan, Derecik Taburu'nda önünde oturma eylemi yapan kayıp yakınları ile askerler arasındaki gerginlik de, kazı çalışmalarına katılan avukatların kazılara ilişkin açıklama yapmasının ardından sonra erdi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.