Kazada yaşamını yitiren Barış Anneleri için ortak açıklama

Kazada yaşamını yitiren Barış Anneleri için ortak açıklama

Kazada yaşamını yitiren Yüksekovalı Barış Anneleri için, İHD, ÖHD, KESK, TMMOB, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği, Hakkari Barosu DİSK ve çok sayıda sivil toplum ve meslek örgütleri ortak açıklama yaptı.

Hakkari dönüş yolunda trafik kazası geçiren Adalet Safalı, Perişan Akçelik ile oğlu Cihan Akçelik yaşamını yitirdi, ağır yaralanan avukat Erdal Safalı ise Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Yaşamını yitiren Barış Anneleri için, İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu, TMMOB Yüksekova Sözcülüğü, Hakkari Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği, Hakkari Barosu Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve çok sayıda sivil toplum ve meslek örgütleri ortak açıklama yaptı.

Açıklamayı okuyan Hakkari İHD Şube Sekreteri Pınar Şen Zengin, 15 Ağustos sabahı Barış Anneleri’ne yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 23 Barış Annesi’nden ikisi olduklarına işaret ederek, Avukat Erdal Safalı’nın savcılığa müvekkillerinin SEGBİS ile bağlanmasına ısrar etmesine rağmen kabul edilmediğini söyledi. Zengin, “Dönüş yolunda ilçeye 10 km kala yolda bir kargo şirketine ait kamyonet ile çarpışma sonucu Adalet Safalı ve Perişan Akçelik olay yerinde vefat etti. Perişan Akçelik’e eşlik eden ve aynı araçta bulunan oğlu Cihan Akçelik ve sürücü Av. Erdal Safalı da ağır yaralı bir şekilde Yüksekova Devlet Hastanesine getirildi. Yüksekova Devlet Hastanesindeki teknik eksikliklerden kaynaklı olarak ağır yaralı olan Cihan Akçelik Van’a, Erdal Safalı ise Hakkari’ye sevk edildi. Cihan Akçelik Van’a yetişemeden Hakkari Devlet hastanesine geri getirilirken kalbi durmuş ve tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. Av. Erdal Safalı ise gece saatlerinde Hakkari Devlet Hastanesindeki teknik yetersizlikten dolayı Van’a sevk edilmiş ve şu an hayat mücadelesi devam etmektedir. Bu vahim olay yine meselenin barış annelerine yönelik yapılan hukuk dışı muamele ile başlayıp, olayın daha trajik bir sonuca kavuşmasıyla sonuçlanmıştır” dedi.

Bölgedeki eksiksizliklerinin bu trafik kazasıyla bir kez daha gün yüzüne çıktığını belirten Zengin, hastanelerdeki teknik malzemelerin yetersizliğinin de yurttaşların hayatını riske attığını söyledi. Halkın sağlığa erişim hakkının engellendiğini dile getiren Zengin, şöyle konuştu: “Teknik anlamda ileri derecede bir yoğun bakım ünitesinin olmaması, ileri tetkik ve tedaviler için yeterli ekipmanın oluşturulamamış olması birçok insanı mağdur etmekte ve yaşam haklarının ellerinden alınmasına sebebiyet vermektedir. Merhum Cihan Akçelik ağır yaralı haliyle önce Yüksekova Devlet hastanesine daha sonra Van iline götürülmek üzere ambulans ile yola çıkarılmıştır. Van’a giderken durumu fenalaşan Cihan Akçelik daha sonra geri dönülerek Hakkari devlet hastanesine götürülmüştür. Ne yazık ki yapılan müdahalelere rağmen Cihan Akçelik hayatını kaybetmiştir.”

Hastanelerdeki teknik malzeme eksikliklerinin yanı sıra bölgedeki yol yapım çalışmalarının da yapılmış olmamasının büyük sorun yarattığını sözlerine ekleyen Zengin, “Bölgedeki yolların çok keskin virajlara sahip olması kazaları daha da arttırmaktır. Bu noktada gerek Sağlık Bakanlığı gerekse yol sorununu çözemeyen Ulaştırma Bakanlığı’nın yetersiz çalışmaları ortadadır.  Yaşanan bu felaket sonucunda hak ihlallerine sebebiyet veren bu sorunların takipçisi olacağımızı bildiriyor, yaşamını yitiren Barış anneleri Adalet Safalı ve Perişan Akçelik ve oğlu Cihan Akçelik’e rahmet diliyor, Av.Erdal Safalı’ya ise şifalar diliyoruz” diye konuştu.

İlgili Haberler
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.