Katar krizinden 1 milyar dolarlık fidye çıktı!

Katar krizinden 1 milyar dolarlık fidye çıktı!

Suudi Arabistan’ın başını çektiği yedi ülkenin Katar’ı diplomatik ve ekonomik ablukaya almasının altında İran ve el Kaide yanlısı gruplarla yapılan 1 milyar dolarlık bir esir takası anlaşmasının yattığı öne sürüldü.

Buna göre Katar, Irak’ta kaçırılan 26 kraliyet ailesi üyesinin serbest kalması karşılığında 1 milyar dolar para harcadı. Bu paranın büyük kısmının İran destekli Şii milislere ve hatta İran yönetimine verildiği, ‘Sünni cephe’nin abluka kararının altında da bu duruma karşı öfkenin yattığı iddia ediliyor.

İngiliz gazetesi Financial Times’ın takas anlaşmasının iki tarafında yer alan kişilere, bölgedeki iki hükümet yetkilisine, üç Iraklı Şii milis liderine ve iki Suriyeli muhalife dayandırdığı haberindeki iddialar şöyle:

26 KRALİYET ÜYESİ…

  • Nisan ayında tamamlandığı iddia edilen anlaşmanın temelinde, Aralık 2015’te Irak’ın güneyinde avlanmaya gittiklerinde İran destekli Şii milis gücü Katib Hizbullah tarafından kaçırılan 26 Katar kraliyet ailesi üyesi bulunuyor. Haberde, bu kişilerin anlaşmaya kadar geçen süre boyunca İran’da tutulduğunu öne sürülüyor.

50 Şİİ MİLİTAN…

  • Financial Times’a konuşan iki diplomat ise Iraklı grubun kaçırma eylemiyle, Suriye’deki El Kaide bağlantılı Tahrir El Şam örgütünün esir aldığı 50 Şii savaşçının takas edilmesini sağlayacak bir zemin yaratmayı amaçladığını söyledi.

‘PARAVAN’ BİR TAHLİYE ANLAŞMASI…

  • 1 milyar dolarlık anlaşmanın üçüncü ayağını da, Suriye’deki dört kasabanın tahliye edilmesinin oluşturduğu öne sürülüyor. Gazeteye konuşan Suriyeli isyancılar ve diplomatlar söz konusu kasabalardan ikisinin cihatçı güçlerin, ikisinin de Şii milislerin kuşatması altında olduğunu belirtti.
  • İddia şu: Katar ve İran, Şii milis grubunun elindeki 26 kraliyet üyesiyle El Kaide yanlısı örgütün elindeki Şii savaşçıların takas yoluyla serbest kalması için uzun zamandır bir anlaşma yapmak istiyordu. Ancak bir ‘paravan’a ihtiyaç vardı. Ve, Suriye’de kuşatma altındaki kasabalar üzerine yapılacak bir anlaşma, esir takasının paravanı olacaktı.

‘EL KAİDE’YE 300 MİLYON DOLAR VERİLDİ’

  • Financial Times’a konuşan iki Suriyeli muhalif, Katar’ın tahliye anlaşmaları için Tahrir el Şam’a 120-140 milyon dolar, Ahrar el Şam’a da 80 milyon dolar ödediğini savundu. Bir Arap yetkiliyse, iki cihatçı gruba ödenen paranın 300 milyon dolara yakın olduğunu öne sürdü.

‘İRAN TARAFI 700 MİLYON DOLAR ALDI’

  • Anlaşmanın diğer tarafına, yani İranlı kişilere ve İran yanlısı Şii milislere tam 700 milyon dolar ödendiği iddia ediliyor. Financial Times’a konuşan bir Şii milis, ‘Kendilerine açıklayamacağı bir mebla verildiğini, İran’a da 400 milyon dolar kaldığını’ öne sürdü. Milis “Aslan payını İranlılar aldı. Bu bazılarımızı öfkelendirdi çünkü anlaşma böyle değildi” diye konuştu.

‘FİDYE BARDAĞI TAŞIRDI’

  • Financial Times’ın görüştüğü bir yorumcu, Katar’a yönelik abluka kararı hakkında “Bardağı taşıran son damla, fidye ödemeleri oldu” ifadelerini kullandı.

‘ÖNLERİNE GELENE PARA VERİYORLAR’

  • Bir Suriyeli muhalif de, “Katar önüne gelen herkese para dağıtıyor. Ama hangi amaçla? Tek yaptıkları bizim sonumuzu getirmek oldu” dedi.

‘ÖDEMELER YAPILDI’

  • Gazete, takas anlaşması konusunda Doha yönetiminden yanıt alamadığını ancak Katar hükümetine yakın bir kaynağın ‘ödemeler yapıldığını kabul ettiğini’ yazdı. Bu kişi, ödemelerin içeriğini bilmediğini söyledi.

‘İLK ANLAŞMA DEĞİL’

  • Suriye’deki esir takaslarında El Kaide’yle arabuluculuk yapmış Suriyeli bir muhalif ise “Katarlıların cihatçıları nasıl finanse ettiğini öğrenmek istiyorsanız, esir anlaşmasına bakmanız yeterli. Bu ilk değil, savaşın başından bu yana yapılan bir dizi anlaşmanın sadece biri” dedi.

‘IRAK’TA BAVULLARDAN PARA ÇIKTI’

  • Financial Times haberinde Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin nisan ayında yaptığı bir açıklamaya da dikkat çekti. Abadi, Katar uçaklarıyla ‘yasadışı’ biçimde ülkeye sokulan yüz milyonlarca dolara el koyduklarını açıklamıştı. Bir yetkili Financial Times’a “Para bavullarla geldi. Düşünebiliyor musunuz?” derken, bu paranın söz konusu esir anlaşmasının parçası olup olmadığı bilinmiyor. (Dış Haberler)

HABERİN İNGİLİZCE TAM METNİ

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.