Katar ablukayı delmeye çalışıyor

Katar ablukayı delmeye çalışıyor

Katar, Körfez'deki komşularının hava ve deniz ablukasını aşmaya çalışıyor. BM'ye hava ablukası için çağrı yapılırken, deniz ablukası konusunda da 'çözüm' Umman üzerinden bulundu.

‘Teröre destek’ gerekçesiyle Körfez’deki bir dizi komşusunun ekonomik ve diplomatik yaptırım uyguladığı Katar, ablukayı delmenin yollarını arıyor. Katar Havayolları Birleşmiş Milletler’e hava ablukasını ‘yasadışı’ ilan etme çağrısı yaparken, deniz ablukasını da Umman üzerinden aşmak için iki limanla anlaşıldı.

Katar Havayolları’nın CEO’su Ekber el Baker, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in hava sahalarını Katar uçaklarına kapatmalarını eleştirdi. CNN’e konuşan el Baker, sivil uçuşları garanti altına alan Chicago Konvansiyonu’nun uygulanmasından sorumlu BM kurumu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’ne çağrıda bulundu. El Baker, “Buna karşı çıkmak için yasal kanallarımız var. Bu örgüt konuya müdahil olmalı ve bu faaliyeti ‘yasadışı’ ilan etmek için ağırlığını koymalı” dedi.

Öte yandan, tecrit nedeniyle gıda sıkıntısıyla karşı karşıya kalma riski bulunan Katar’ın, deniz ablukasını Umman üzerinden delmeyi planladığı ortaya çıktı. Buna göre, Körfez İşbirliği Konseyi’ne üye olan ama özellikle İran konusunda daha bağımsız bir dış politika izleyen Umman, iki limanını Katar’a gıda tedariki için tahsis edecek. Buna göre, Umman’ın kuzeyindeki Sohar ile güneyindeki Salalah limanlarıyla Katar’ın Hamad limanı arasında haftada üç kez sefer yapacak iki yeni hat kurulacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.