Katalonya'da bağımsızlık referandumu günü

Katalonya'da bağımsızlık referandumu günü

Katalonya bugün bağımsızlık referandumu için sandıklara gidiyor. Merkezi hükümet ise referanduma engel olunacağını açıkladı.

Katalonya'da bugün bağımsızlık referandumu günü. Ancak İspanya merkezi hükümeti, yasa dışı ilan ettiği referandumu durdurmak için binlerce polisi kent sevk etti.

Gece boyunca, bağımsızlık taraftarı binlerce kişi seçim merkezi olarak kullanılacak okulları doldurdu.

POLİS SALDIRILARI BAŞLADI

Seçim merkezlerinin zorla boşaltılacağını ilan eden polis ise oy kullanma saatinin gelmesiyle sandıklara el koymaya başladı.

Barselona Belediye Başkanı Ada Colau Twitter hesabından, "Korkak bir başkan şehrimizi polislerle doldurdu. Barışın şehri Barcelona korkmuyor" mesajını paylaştı.

SANDIKLARA YÜZLERİ MASKELİ POLİSLER TARAFINDAN EL KONULDU

Katalan yetkililer halka seçim merkezlerine sahip çıkma ve polise karşı barışçıl bir şekilde direnme çağrısında bulunmuştu.

'ERKEN KALKTIM ÇÜNKÜ ÜLKEMİN BANA İHTİYACI VAR'

BBC'nin haberine göre Barselona'daki bir okulun dışında bulunanlardan 65 yaşındaki Eulalia Espinal I Tarro, "Erken kalktım çünkü ülkemin bana ihtiyacı var. Ne olacağını bilmiyoruz ama buradayız" dedi. Okulların içerisinde bekleyenlerin çoğu cuma günü okul sonrası binaları terk etmeyen ebeveynler ve çocukları. Beraberlerinde getirdikleri uyku tulumları ve jimnastik matlarını yatak yaparak okul içerisinde 2 gün geçirdiler.

Bir başka okulda bulunan Pablo Larranaga ise, "Kendimizi demokrasinin en basit barışçıl temsili olan oy kullanarak neden ifade edemediğimizi anlayamıyorum. Yarın ne olacağını bilmiyoruz. Biz oy kullanmaya çalışacağız ve bunu bildiğimiz tek yol olan barışçıl bir şekilde yapacağız" dedi.

 İspanya merkezi hükümeti polisin seçim merkezi olan 2 bin 315 okulun yarısından fazlasını mühürlediğini açıkladı.

'DEMOKRASİ İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜN'

Bölgesel Yönetimin Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras, Katalan resmi televizyonu TV3'e yaptığı açıklamada referandum gününün demokrasi için önemli bir tarih olduğunu söyledi. Junqueras, "Pek çok zorluğu aştık, aşmaya devam edeceğiz. Haklarımızı biz savunmazsak kim savunacak?" dedi.

REFERANDUMDA NE SORULUYOR?

Referandumda bir soru ve iki seçenek yer alıyor: "Katalonya'nın cumhuriyetle yönetilen bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?", "Evet, Hayır."

MERKEZİ HÜKÜMETE GÖRE YASA DIŞI

Referandum İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edildi ve binlerce polis bölgeye sevk edildi. Takviye kuvvetler de merkezi hükümetin kontrolünde bulunan Barselona limanındaki iki gemide konuşlandırıldı. Madrid yönetimi, referandumu engellemek için Katalan güvenlik güçleri, Mossos d'Esquadra'yı da merkezi hükümet kontrolüne aldı. Referanduma gelinen süreçte Barselona'da hükümet binalarına baskın yapıldı ve siyasetçiler gözaltına alındı. Bu isimler daha sonra bırakıldı. Ayrıca bölgesel hükümetin iletişim merkezleri de işgal edildi.

DÜN MİTİNGLER VARDI

Referandum öncesi İspanya genelinde bağımsızlık referandumuna karşı mitingler gerçekleştirildi. Barselona'da da yapılan bu eylemlerde "Katalonya İspanya'dır" dövizleri ve İspanya bayrakları taşındı.

KATALONYA NERESİ?

Katalonya, İspanya'nın kuzeydoğusunda yer alan 7.5 milyon nüfuslu, bölgesel özerkliğe sahip zengin bir bölge. Bölgenin dili Katalanca.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.