Karadeniz'de HES isyanı

Karadeniz'de HES isyanı

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde hemen hemen her vadi ve derede kurulması gündemde olan Hidroelektirik Santrallere (HES) karşı vatandaşların ve çevrecilerin isyanı sürüy

TRABZON - Doğu Karadeniz Bölgesi'nde hemen hemen her vadi ve derede kurulması gündemde olan Hidroelektirik Santrallere (HES) karşı vatandaşların ve çevrecilerin isyanı sürüyor. Trabzon'un Araklı İlçesi sınırları içinde bulunan 2 bin 200 metre yükseklikteki Kerenkaş Yaylası'nda Yüceyurt Enerji A.Ş tarafından yapılması planlanan HES projesi, köylüler, yayla sakinleri, bazı siyasi partilerin temsilcileri ile çevreciler tarafından protesto edildi.

Çevrecilerin ve bölgede yaşayanların tüm itirazlarına rağmen Doğu Karadeniz'de yapımı süren HES'ler karşı isyan sürüyor. Son protesto Trabzon'un Araklı ilçesine bağlı 2 bin 200 metre yükseklikteki Kayacık (Kizirnos) Köyü sınırları içerisinde bulunan Kerenkaş Yaylası'nda Yüceyurt Enerji A.Ş tarafından yapımı planlanan HES'e karşı yapıldı. Kayacık Köyü Dayanışma Platformu tarafından yapılan çağrı ile yaklaşık bin 800 metre yükseklikteki Kayacık Köyü merkezinde köylüler ve yayla sakinleriyle buluşan çevreciler, toplu bir şekilde söz konusu firma tarafından inşaat çalışmalarına devam edilen 2 bin 200 metredeki Kerenkaş Yaylası'na çıktı. Yayladaki ufak akarsuları toplayarak Araklı HES projesine aktaracak olan Araklı-1 Regülatörü inşaat alanında düzenlenen eyleme çevre il ve ilçelerden de çok sayıda çevreci destek verdi. Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu üyeleri ile bileşenleri, Mimarlar Odası Trabzon Şubesi, TKP, ÖDP ve Halkevleri üyeleri ile CHP Araklı İlçe Örgütü de destek verdi.

'HES'leri istemiyoruz diye vatan haini ilan edildik'

Burada basın açıklamasını okuyan Derelerin Kardeşliği Platformu sözcüsü Ömer Şan, bölgede yaşanan süreci ve verilen mücadeleyi değerlendirdi. HES projelerinin yasalara, hukuk kurallarına, çeşitli yönetmelik ve bilimselliğe aykırı olduğunu anlatan Şan, insanların doğal yaşam alanlarını tehdit eden HES projelerinden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti. Şan, uzun bir zamandan beri yürüttükleri HES karşıtı mücadelenin çeşitli nitelemelerle küçümsenmeye çalışıldığını, 'vatan sevmezlik', 'bir takım tipler', 'enerji karşıtı' ve 'yatırım düşmanı' gibi gösterilmeye çalışıldıklarını, bir takım lobicilerle bağlantılı şekilde dışarıdan destekleniyormuş gibi yaftalanmaya çalışıldıklarını anlatarak; asıl amaçlarının doğal yaşam alanlarını korumak, ülkemizin derelerine, vadilerine, su ve topraklarına sahip çıkmak olduğunu söyledi.

'SİT alanları tehdit altında'

Anayasal, demokratik hak ve ödevlerini sorumlu birer yurttaş olarak yasa ve hukuk kuralları çerçevesinde yerine getirirken, bu tür suçlama ve isnatları kabul etmediklerini ve dikkate almadıklarını ifade eden Şan, "HES projelerini dayatan, koruma öncelikli doğal yaşam alanlarını, SİT özelliğindeki vadi ve yaylaları HES yağmacılarına açan, bunların ötesinde bu güne kadar Doğal SİT Alanı olarak ilan edilmiş alanların bu statüsünü, TBMM'ye taşınan yasa tasarısı ile ortadan kaldırmaya çalışan hükümet yetkililerini bir kez daha Anayasaya, yasalara, yönetmeliklere, yargı kararlarına, hukuka, hukukun üstünlüğü ilkesine, bilimselliğe ve altına imza atılan uluslararası anlaşmalara uymaya davet ediyoruz" dedi.

'Köy halkı bilgilendirilmedi'

Kayacık Köyü Karenkaş yaylasında yaklaşık 2 bin 200 metre yükseklikte inşaatı devam eden HES projesi ve Regülatör çalışmasına ilişkin yöre ve köy halkının bilgilendirilmediğini ileri süren Şan, "Bu güne kadar bu projeye ilişkin köyde ne halkı bilgilendirme ve ne de ÇED toplantısı düzenlenmedi. Köylülerimiz bu konuda bilgi sahibi değil. Ne olup bittiğini bilmiyor. Bu aşamadan sonra köylüler adına yasal başvuruların yapılarak hukuki sürecin başlatılması için her türlü girişimin yapılmasına yardımcı olacağız. Araklı'da yapılmakta olan onlarca HES projesi var ve yöre halkı bu projeleri bir devlet yatırımı gibi görüyor. Vadilerinin, köylerine, çayına, fındığına, yaylalarına doğal yaşam alanlarına can veren derelerinde akan suların özel firmaların rant hesaplarına 49 yıllığına devredildiğini bilmiyor" dedi.

'Bizi uyutmaya çalışıyorlar'

Kayacık Köyü Dayanışma Platformu adına konuşan Deniz Çeliktaş ise, "Atalarımızın yaşadığı bu toprakları, bu yaylaları, bu dereleri, bu çimenleri, kısacası bu cennet vatanı sattırmayacağız. Bizleri boğazlamalarına izin vermeyeceğiz. Unutmayalım ki giden geri gelmez, iki üç sene sonra keşke dememek için bu günden harekete geçelim, uyuyanlardan ve uyutulanlardan olmayalım" şeklinde konuştu. HES çalışmalarının yapıldığı bölgede herhangi bir uyarı ve çalışmalara ilişkin bilgilendirme tabelası bulunmazken; Kayacık Köyü'nde ağaçlara ve evlerin duvarlarına asılan HES karşıtı dövizler de dikkat çekti. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.