Kamu daireleri açık, fotoğrafçılar kapalı: Belge başvurusu yapılamıyor

Kamu daireleri açık, fotoğrafçılar kapalı: Belge başvurusu yapılamıyor

Kapanma döneminde kamu daireleri açık, ancak vatandaşlar resmi belgeler için gerekli olan vesikalık fotoğrafları çektiremiyor. Çünkü fotoğrafçılar kısıtlamadan muaf olan meslek kolları arasında degil.

'Tam kapanma' sürecinde kamu daireleri hizmet veriyor. Ancak fotoğrafçılar kısıtlama muafiyetlerinden yararlandırılmadığı için evlilik, tapu, pasaport, nüfus cüzdanlarında kullanılan vesikalık fotoğraflar çekilemiyor.

İçişleri Bakanlığı'na, dükkanlarını açmak için başvurduklarını, ancak yanıt alamadıklarını belirten Ankara Fotoğrafçılar Odası Başkanı Gündoğdu, "'Çektiremezsiniz, pandemiden sonra evlenin, pandemiden sonra nüfus kağıdınızı değiştirin’ diyor. Ama Nüfus Daireleri, noterler, Evlenme Daireleri, belediyeler açık" dedi.

Gündoğdu, şunları söyledi:

"Fotoğrafçılık yarı yarıya devletle çalışır. Biz kendimiz için vesikalık fotoğraf çekmeyiz. Biz devlet için vesikalık fotoğraf çekeriz. Bu fotoğraflarımız da devlette kullanılır. Bizim de açık olmamız gerekirdi. Bu sorun devletin sorunu. Biz gerekli çalışmaları yaptık. Biz açmak istiyoruz ama devletimiz bize açtırmıyor. Yani aslında problemi devlet yaratıyor. Vatandaş veya fotoğrafçı yaratmıyor. Bir kurum işleyecekse, o kurumun altındakilerin de işlemesi gerekiyor."

Pandemi sonrasında fotoğrafçı esnafının yaşayacağı problemin daha büyük olduğuna işaret eden Gündoğdu, "Pandemi bittiğinde her fotoğrafçıya 5 bin lira ya da 10 bin lira gibi banyo ve baskı makinesi maliyetleri binecek. Kartuşlu sistemi olanların, kartuşu dolacak. Banyolu sistemlerin, banyosu bozulacak. Bizim banyolar, çalıştıkça işler. Bunların içindeki kimyasallar, yurtdışından geliyor. 10 bin liraya yakın, bir vesikalığı basabilmek için maliyet harcanıyor" dedi.

42 yaşındaki fotoğrafçı Sedat Erdoğmuş da "Bütün kurumlar, devlet daireleri açık olduğu halde biz fotoğrafçı esnafı olarak kapalıyız ve mağdur durumdayız. Biz de devlet büyüklerinden cevap bekliyoruz" diye konuştu.

Yaklaşık 21 yıldır fotoğrafçılık yapan 36 yaşındaki Ali İhsan Şeker, "Noterler, nüfus müdürlükleri, evlendirme dairleri açık ama fotoğrafçı esnafı kapalı. Düğün sektörü zaten kapalı ve ne zaman açılacağını bilmiyoruz. Yaklaşık 2 yıldır maalesef ki iş yapamıyoruz. Fotoğrafçı esnafına sahip çıkılmasını ve onların da yanında olunmasını istiyoruz" dedi.

"Tüm devlet kurumları açıkken bizler neden kapalıyız?" diyen 36 yaşındaki fotoğrafçı Ergin Çamlıbel, şunları söyledi: "17 günlük kapanma sürecinde tüm fotoğrafçı esnafı ve vatandaşımız mağdur olmuştur. Tüm devlet kurumları açıkken bizler neden kapalıyız? Vatandaşımız bizi arıyor, ‘biz fotoğraf çektirmek istiyoruz’ diyor. Ama biz hizmet veremiyoruz. Hizmet veremediğimiz için de vatandaşımız mağdur olmaktadır. Bizim kafamızdaki soru şu; 17 günün sonunda düğünlerimiz, nikah merasimlerimiz, kına gecelerimiz açılacak mı?"

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.