Kadınlardan renkli 8 Mart kutlamaları

Kadınlardan renkli 8 Mart kutlamaları

Alanlarda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla taleplerini dile getiren kadınlar, mücadeleyi büyütme çağrısı yapmaya devam ediyor.

ŞIRNAK

Şırnak'ın İdil (Hezex) ilçesinde düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitinginde bir araya gelen binlerce kadın, PKK Lider Abdullah Öcalan'a özgürlük mesajları verdi. "Kobanê'de direnen kadınla örgütlenelim, yaşamı özgürleştirelim" şiarıyla Atakent Mahallesi'ndeki Newroz alanında düzenlenen mitinge, HDP ve DBP ilçe eş başkanları, İdil ilçe ve ilçeye bağlı Sırtköy (Deştadare) belde belediye eş başkanları ve Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra binlerce kadın, rengarenk yöresel giysileriyle katıldı.

haberinfotograflari.gif

Miting alanı ise YPJ ve KJK flamalarıyla süslenirken, alana kurulan sahneye ise Gülnaz Karataş (Beritan), Paris'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Layla Şaylemez ile özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınların posterleri asıldı. 

Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla startı verilen mitingde, "Em di reya se jinên azad te tekoşina xwe bilind dikin" yazılı pankart ve dövizler açılırken, kadınlar rengarenk giysileriyle uzun süre halaya durdu.

Mitingde ortak talep Öcalan'ın özgürlüğü oldu

İlk olarak Koma Hezex müzik gurubunun sahne aldığı mitingde, HDP, DBP ilçe örgütleri ve belediyelerin kadın eş başkanları tek tek sahneye davet edilerek kitleyi selamladı. Daha sonra birer konuşma yapan kadın eş başkanlar, konuşmalarında ortak mesaj olarak PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlük talebini dile getirdi. Yine 7 Haziran genel seçimleri için kadınlara öncülük etmeleri çağrısında bulunan konuşmacılar, Kürt kadınlarının seçimlerde egemen sisteme gerekli cevabı vereceğini söyledi. 

Konuşmaların ardından miting, İdil Kültür Sanat Merkezi Çocuk Korosu, Mem û Zîn Kültür Sanat Merkezi gurubu Koma Sorxwîn, Şırnak Cudî Kültür Sanat Merkezi gurubu Koma Jinen Cudî ve tanınmış sanatçı Şilan'ın sahne alıp, birbirinden güzel şarkılar seslendirmesiyle sona erdi.

Öte yandan, Şırnak Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi ile İHD Şırnak Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, ortak bir basın toplantısı yaparak kadına yönelik artan erkek şiddetini protesto etti. Baro Adli Yardım Bürosu'nda yapılan toplantıda hazırlanan basın metnini Baro Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. İlknur Yokuş Tanış okudu. Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın geçen yıllara oranla artarak devam ettiğine dikkat çeken Tanış, "Kadına yönelik şiddet sorunu erkek egemen zihniyeti ile çözülemez" diye konuştu. 

DİYARBAKIR 

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu üyesi kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında cezaevlerindeki kadın tutsaklara kart gönderdi. Yenişehir ilçesi Ofis semtindeki PTT binası önünde bir araya gelen kadınlar, kart göndermeden önce kısa bir basın açıklaması yaptı. Eğitim Sen Diyarbakır Şube Eş Başkanı Dilek Adsan tarafından yapılan açıklamada, kadın mücadelesinin bir güne sığdırılamayacağını ifade edilerek, siyasi düşüncelerinden dolayı cezaevlerinde bulunan yüzlerce kadın tutsağın bir an önce özgürlüklerine kavuşması istendi. Adsan, "Özgür bir toplumdan bahsetmek istiyorsak, o toplumda kadınlar özgür olması gerekir" diyerek, cezaevlerindeki kadın tutsaklarla devamlı dayanışma içerisinde olacaklarını dile getirdi. 

Yapılan açıklama sonrası hazırlanan dayanışma kartları tutsak kadınlara postalandı. 

Sağlık emekçileri 8 Mart'ın resmi tatil olmasını istedi 

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi üyeleri, son yıllarda artan kadın cinayetlerine dikkat çekmek ve kentte Pazar günü gerçekleştirilecek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingine çağrı yapmak amacıyla Diyarbakır Ziya Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamaya, hasta yakınları da destek verdi. 

"Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Jin jiyan azadî" sloganları atan kadınlar adına açıklamayı SES işyeri temsilcisi Deniz Şaşıoğlu yaptı. 8 Mart'ın kadınların kurtuluş mücadelesinin simgesi olduğunu kaydeden Şaşıoğlu, bu günün takvimsel bir günün anmasından öte beş bin yıllık erkek egemen sisteme karşı tarihsel uğraklardan mücadele ile geçerek bu güne taşıdıkları bir direniş günü olduğunu kaydetti. Hükümetin, kadınların taleplerini görmezden geldiği tepkisinde bulunan Şaşıoğlu, 8 Mart'ın resmi tatil ilan edilmesini de içeren kadınların temel taleplerini sıraladı. 

Şaşıoğlu'nun ardından konuşan SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Selma Atabey ise tüm kadınları Pazar günü Diyarbakır'da gerçekleştirilecek olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mitingi'ne katılmaya davet etti. 

Konuşmaların ardından kadınlar, katledilen kadınların resimlerini üzerinde "Jin jiyan azadî", "8'e Adarê" yazan balonların üzerine yapıştırarak, havaya bıraktı. 

SİLVAN

Silvan Engelliler Derneği Eş Başkanı İrfan Akto, dernek yöneticileri 8 Mart dolayısıyla Silvan Belediye Eş Başkanı Yüksel Bodakçi'yi makamında ziyaret etti.Bodakçi'nin Kadınlar Günü'nü kutlayan derneğin kadın yöneticileri, kendisine karanfil verdi. Ziyaretin ardından Bodakçi ve dernek üyeleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ilçede bulunan engelli kadınları ve engelli çocukları evlerinde ziyaret ederek karanfiller verdi.

Silvan'da yarınki miting için bildiri dağıtıldı

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde ise KJA öncülüğünde yarın düzenlenecek olan 8 Mart Mitingi için ilçe merkezinde kadınlar tarafından bildiri dağıtılarak yurttaşlar mitinge davet edildi. Yarın Mescit Mahallesi Azizoğlu Meydanı'nda saat 11.00'de başlayacak olan mitinge yurttaşları davet etmek için MEYA Kadın Merkezi'nde bir araya gelen ve aralarında Silvan Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Bodakçi, DBP İlçe Eş Başkanı Aynur Sümer, MEYA Kadın Merkezi çalışanları ve kadın meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu kalabalık grup, yöresel kıyafetler giyip erbane eşliğinde Gazi Caddesi üzerinde "Bijî 8'ê adarê" ve "Jin jiyan azadî" sloganları eşliğinde bildiri dağıttı. Polisin yoğun önlem aldığı bildiri dağıtımında kadınlar yurttaşları mitinge davet etti.

DİCLE

KJA, Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde düzenlediği şölenle 8 Mart'ı kutladı. Helin Düğün Salonu'nda yapılan şölene, yüzlerce kadın yöresel kıyafetleriyle katıldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan, Sakine Cansız, Arin Mirxan, Kader Ortakaya, Sibel Bulut ile mücadelede yaşamını yitiren kadınların posterleriyle süslenen etkinliğe, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, HDP, DBP il, ilçe yöneticileri ve belediye eş başkanları katıldı. Saygı duruşunun ardından Kürt özgürlük mücadelesine yaşamını yitiren kadınların yaşamlarını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından şölende konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, kadının özgürleşmediği devrimlerin devrim sayılmadığını belirterek, kadına yönelik şiddetin son dönemde Türkiye'de arttığına dikkat çekti. 

Konuşmaların ardından kadınlar, çalınan müzikler eşliğinde halaya durdu.

KAYAPINAR

Kayapınar Belediyesi kadın çalışanları da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Dicle Nehri üzerinde bulunun tarihi On Gözlü Köprü üzerinden dilek fenerleri uçurdu. Etkinlikte konuşan Kayapınar Belediye Eş Başkan Yardımcısı Nesrin Tavşan, barış ve özgürlük dilekleriyle fenerlerini uçurduklarını söyledi. 

Ardından kadınlar, köprü üzerinde halay çekerek eylemlerini sonlandırdı.

Öte yandan, Kayapınar Belediyesi Kadın Meclis üyeleri, bu ayki Meclis Toplantısı'na 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yöresel kıyafetleri ile katıldı.

SUR

Diyarbakır'ın merkez Sur Belediyesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Eğitim Destek Evi'nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında öğrenciler ve aileleriyle birlikte bir etkinlik düzenlendi. "Bi çavên zarokên Kobanê 'Jin' (Kobanêli çocukların gözünden Kadın)" ismiyle Kobanêli öğrencilerin yaptığı resimlerin de sergilendiği etkinlikte, belediyeye bağlı Sanat Evi Gençlik Korosu da sahne aldı. 

LİCE

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Eğitim Sen Temsilciliği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle, etkinlik düzenledi. Aziz Ferdi Akay Kültür Merkezi'nde yapılan etkinliğe HDP, BDP ilçe yöneticileri, Eğitim Sen ve çok sayıda kadın katıldı. Dünya kadın mücadele tarihinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile başlayan etkinlikte konuşan, Eğitim Sen Lice Temsilcisi Ayşe Gündüz, şiddete karşı alanlarda olmaya devam edeceklerini söyledi. 

Etkinlik okunan şiir, şarkı ve çekilen halaylarla son buldu. Etkinlik sonunda, salonda bulunan kadınlara hediyeler verildi.

BAĞLAR

Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Birsen Kaya Akat, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Barış Annelerini ziyaret etti. Mevlana Halid Mahallesi'nde bulunan Barış Anneleri Derneği'ni ziyaret eden Kaya Akat, Barış Anneleri'ne kırmızı gül ve puşi hediye etti. Akat, ardından da Kadın Jiyan Semt Pazarı'na giderek buradaki kadınları ziyaret ederek Pazar çalışanı kadınlara karanfil dağıttı. 

BİSMİL

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde KJA öncülüğünde şölen düzenlendi. Bismil Belediyesi Halil İbrahim Oruç parkında düzenlenen şölene, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Bismil Belediye Eş Başkanı Cemile Eminoğlu, HDP, DBP ilçe yöneticilerinin yanı sıra binlerce kadın katıldı. Kürtçe, Türkçe ve Zazaca "Em wek jinê Kobanê li berxweda xwe birexistin bikin û Jiyanê azad bikin" yazılı dev pankartın yanı sıra alanda PKK Lideri Abdullah Öcalan, PKK, KCK bayrakları asılırken alanda toplanan binlerce kadın taşıdıkları, yeşil, sarı, kırmızı renkler ve YPJ, KJA bayraklarıyla alanı adeta renk cümbüşüne dönüştürdü. Saygı duruşuyla başlayan şölende, "Bijî Serok Apo", "Jin Jîyan Azadî", "Bijî 8 Adarê", sloganları attı. 

Şölende konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, kadının yaşamın her alanında örgütlenmesi gerektiğini belirterek " Her gün katleden bir kadın haberi alıyoruz. Yaşanan kadın katliamlarına karşı daha çok ve kadını kendine göre şekillendiren, kadın ve erkeği eşit görmeyen sisteme karşı daha çok örgütlenmeliyiz" şeklinde konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından sahneye alan sanatçıların söylediği şarkılar eşliğinde kadınlar halaya durdu. 

KULP

KJA, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Diyarbakır'ın Hani ilçesinde yürüyüş ve şölen gerçekleştirdi. HDP ilçe binası önünden erbaneler eşliğinde yürüyüşe geçen kadınlar, Turgut Özal Mahallesi'nde bulunan Pasur Düğün Salonu'na geçti. 8 Marta ilişkin yapılan sinevizyon gösteriminin ardından konuşan DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hafize İpek, tüm kadınların günlerdir alanlara çıkarak özgürlüğü haykırdığını dile getirdi. 

Yapılan konuşmalardan sonra program, söylenen ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla sürdü

İZMİR

HDP ve HDK'li kadınlar, 8 Mart etkinlikleri kapsamında İzmir ve Alanya cezaevlerinde tutulan kadın kadınlarla dayanışmak amacıyla postaneden kart gönderdi. Konak PTT'si önünde toplanan kadınlar, KJA bayrakları taşıdı. Daha sonra kadınlar açıklama yapan TAYD-DER İzmir Şubesi Eş Başkanı Neriman Birlikler, Şakran Cezaevi'nde tutulan kadın tutsakların hukuk dışı uygulamalara maruz kaldığını ifade ederek, bu uygulamaların sona erdirilmesini istedi. 

Yapılan açıklamanın ardından "Jin jiyan azadi" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarını atan kadınlar, PTT'ye girerek kadın tutuklulara dayanışma kartları gönderdi.

İzmir'de 8 Mart kutlamaları gece boyu devam etti 

İzmir'de HDP Karabağlar, Karşıyaka ve Bayraklı Kadın Koordinasyonu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü ilçe binalarında düzenlenen etkinliklerle kutladı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Karabağlar Kadın Koordinasyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikler kapsamında Limontepe Yüzbaşı Şerefetin Mahallesi'nden Merkez Kahveler Newroz Alanı'na kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe çok sayıda kişinin yanı sıra HPD Karabağlar İlçe Eş Başkanı Dilek Aykan katıldı. Etkinlikte konuşan Aykan, eril zihniyete karşı kadınların mücadelesini daha da yükselteceğine dikkat çekti.

Etkinlik, Koma Rojin'in Kürtçe ve Türkçe seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. 

HDP Bayraklı Kadın Koordinasyonu da Yamanlar'da bulunan ilçe binasında şölen düzenledi. Şölende konuşan HDP Bayraklı İlçe Eş Başkanı Fatma Acar kadınları siyasetten uzak tutmaya çalışan AKP zihniyetine karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. "Kadınlar dünyanın yarısısıdır" diyen Acar, "Geleceği de biz kuracağız barışı da biz getireceğiz" dedi. 

Acar'in konuşmasının ardından Yenikapı Tiyatrosu da, politik kadınların mücadelelerinden kesitler sunan bir tiyatro oyunu sergiledi. Şölen, halaylar ve "Jin jiyan azadi" sloganları ile sona erdi. 

HDP Karşıyaka Kadın Koordinasyonu da ilçe binasında bir etkinlik düzenleyerek, 8 mart dünya kadınlar gününü kutladı.

İSTANBUL

KJA İstanbul Koordinasyon Üyeleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, Galatasaray Meydanı'nda kadın tutsakların serbest bırakılmasını talep etmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan KJA Koordinasyon Üyesi Hülya Avşar, 8 Mart'ı büyük bir mücadele olarak karşılayan Kürt kadınlarının, dünya kadınlarının özgürlük mücadelesine ivme kazandırdığını belirterek tutsak kadınların 8 Mart'ını kutladı. Açıklamanın ardından kadınlar, Galatasaray Postanesi'ne girerek kadın tutsaklara kart gönderdi. 

Öte yandan İHD Kadın Hakları Komisyonu üyeleri de Bakırköy Cezaevi önünde, kadın tutsakların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü selamlamak amacıyla cezaevi önünde açıklama yaptı. 

VAN 

Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Şube Müdürlüğü'ne bağlı çalışan kadın zabıtalar, 8 Mart kapsamında kadınlara fular dağıttı. Maraş Caddesi'nde bir araya gelen kadın zabıtalar adına konuşan Zabıta Şube Müdürü Zeynep Karakoyun, emekçi kadınlar şahsında tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. Kadının olmadığı hiçbir eylem ve etkinliğin tam anlamı ile hayat bulmayacağını ifade eden Karakoyun, "Kadın umuttur, kadın gelecektir, kadın barıştır" dedi. 

Ardından kadın zabıtalar, iş yerlerindeki çalışan kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak, fular hediye etti. 

ERCİŞ 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Erciş'te coşku ile kutlandı. Haşmet Kürüm Caddesi'nde düzenlenen şölene ulusal renkleri ve yöresel kıyafetleri ile katılan kadınlar, "Jin jiyan azadî" sloganı ile kutlama alanına akın etti. Şölene, DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, Erciş, Özalp, Saray ve Muradiye kadın belediye eş başkanları HDP ve DBP yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, KJA aktivistlerinin de katıldı.

Etkinlikte ilk söz alan DBP Erciş İlçe Eş Başkanı Nurgül Baran, 8 Mart'ı tarihsel kazanımlarla karşıladıklarını dile getirerek "4. Dünya Kadın Yürüyüşü Nusaybin'de yapılmaktadır. Bu kararlılık Kürt kadınının yakaladığı özgürleşme düzeyi ile bağlantılıdır" dedi.

HDP Erciş İlçe Eş Başkanı Sevval Çadırcı, 8 Mart'ın tarihçesine değinirken, DBP İl Eş Başkanı Şahin ise 1930 yılında Zilan Deresi'nde binlerce kadın ve çocuğun suçsuz yere katledildiğini hatırlatarak, şimdi ise aynı zihniyetin Zilan'da HES projeleri yaparak katliam geleneğini sürdürdüğüne dikkat çekti. 

'Kadının gücünü kanıtlamaya devam edeceğiz'

Kürt kadınının verdiği özgürlük mücadelesinin her geçen gün büyüdüğüne dikkat çeken Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Keskin ise "Bugün Kobanê direnişinde bütün dünya Kürt kadının gücüne, inancına ve inadına tanık oldu ve saygı gösterdi" dedi.

Etkinlik, konuşmaların ardından MKM sanatçılarının seslendirdiği direniş şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. 

DBP'li Erciş Belediyesi ise, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 6-7-8 Mart günlerinde toplu taşıma araçlarının kadınlara ücretsiz hizmet vermesi yönünde karar aldı. 

HAKKARİ 

Hakkari'de KJA aktivistleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında kent merkezinde erbaneler eşliğinde el bildirileri dağıttı. Aralarında HDP ve DBP kadın il eş başkanlarının da bulunduğu çok sayıda KJA üyesi, çarşı merkezinde bulunan tüm esnafları da gezerek 8 Mart günü yapılacak olan kitlesel mitinge katılmaya çağırdı. 

IĞDIR 

Iğdır'da 8 Mart etkinlikleri devam ediyor. Etkinliklerde bugün Kobanê'nin yeniden inşasına katkı sunmak için yemekli kermes düzenlendi. Belediye Meydanı'nda kurulan kermes çadırına DBP HDP Iğdır il, ilçe ve belde eş başkanları ile belediye eş başkanları katıldı. Kermes çadırında KJA bileşenleri adına konuşan Gülcan Kaynar, Kobanê inşasına katkıda bulunmak için bu kermesi düzenlediklerine söyleyerek, "Etkinliklerimizin son günü olan 8 Mart'ta ise kadınlarla buluşma etkinliği düzenleyeceğiz. Şimdiden tüm kadınları yapacağımız etkinliğe davet ediyoruz" dedi.

KARS 

Kars'ta yarın KJA öncülüğünde düzenlenecek mitinge katılım için bildiri dağıtıldı. Erbane çalarak esnafları ve sokakları dolaşıp bildiri dağıtan KJA üyeleri, yarın 11.00'da Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilecek mitinge çağrı yaptı. 

MALAZGİRT 

Muş'un Malazgirt ilçesinde HDP ve DBP ilçe kadın yöneticileri ile Malazgirt Belediyesi Eş Başkanı Memnune Söylemez, çok sayıda kadınla birlikte Devlet Hastanesi, Halk Eğitim Merkezi kursları ve kurumları dolaşarak kadınlara gül dağıttı. Daha sonra kadınlar PTT'ye giderek cezaevlerindeki kadın tutsaklara kartpostal gönderdi. 

HINIS 

Erzurum'un Hınıs ilçesinde ise 8 Mart kutlaması için kadınlar Dilan Düğün Salonu'nda bir araya gelirken, etkinliğe ilçeden ve köylerden çok sayıda kadın katıldı. Kutlamada konuşan HDP İlçe Eş Başkanı Meral Alagöz İmre, 8 Mart'ın dünya ve Kürdistan'daki tarihçesini anlattı. Kutlama çekilen halaylarla son buldu. 

ANKARA 

Çankaya Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Konur Sokak'ta etkinlik düzenledi. Etkinliğe, Ankara Kadın Platformu bileşeni olan çok sayıda kadın kurumu katıldı. Sokak boyunca açılan standlarda kadınlar, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile kadına dönük şiddeti ve mücadele yöntemlerini anlatan kitapçıklar dağıtırken, erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğraflarından oluşan bir sergi açtı. Sokaktan geçen kadınlara karanfiller dağıtılırken, müzik gruplarının çaldığı Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. LGBTİ grupların açtığı standda ise homofobi ve transfobiye karşı sloganlar atılarak, yurttaşlardan kısa röportajlar alındı. 

Erdoğan ve Gülen'in sesleri güldürdü

Kadınlar alana getirdikleri küçük taşları boyayarak üzerine katledilen kadınların isimlerini yazıp, ahşaptan hazırladıkları panolara yapıştırdı. Ayrıca renkli boyalar ile yüzlerini boyadı. Yerlere üzerinde, "Kadın kırımı toplum kırımıdır", "Kadına şiddete son", "Yasta değil isyandayız" yazılı stickerlar yapıştırılırken, "Heta ku jin azad bin emê bimeşin" dövizleri taşındı. Ayrıca hazırlanan kürsüden Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kadınların kaç çocuk doğurması gerektiği ile ilgili konuşması ile hemen ardından Fetullah Gülen'in beddua ederkenki sesleri dinletilirken, Erdoğan ve Gülen'in sözleriyle bağlantılı, "Sakın durma" isimli bir de şarkı çalındı. Dinletilen sesler alanda gülüşmelere neden oldu.

'Eril zihniyete karşı alanlarda olacağız'

Sahnede kısa skeçler oynandı. Ardından ise Ankara Kadın Platformu adına Pelin Kalkan kısa bir konuşma yaptı. Kalkan, 8 Mart'ta daha fazla kadın dayanışması kurmak için hazırlandıklarını, kendilerini yok sayan eril zihniyete karşı alanlarda olmaya devam edeceklerini söyledi. Kalkan'ın konuşması ardından bir kadın kürsüsü kuruldu, söz alan kadınlar kürsüye çıkararak tek tek kadının mücadelesinin ortaklaştırılamsı ve daha da büyütülemsi yönünde çağrılar yaptı. Etkinlik çalınan müzikler eşliğinde çekilen halaylarla devam etti. 

ADYÖD'lü kadınlar kampüste bir araya geldi

Öte yandan, ADYÖD'lü kadınlar Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nde bir araya gelerek bir etkinlik düzenledi. Etkinlik özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren kadınların anısına saygı duruşunda bulunulması ile başladı. Ardından bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğrafları taşındı. Yapılan açıklamada, kadına dönük şiddete karşı mücadeleyi yükseltme çağrıları yapıldı. Açıklamanın ardından ise Kürtçe çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekti. Etkinlik zılgıt ve sloganlarla sona erdi. 

MERSİN

Mersin Akdeniz Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten İŞTAR Kadın Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında panel gerçekleştirdi. Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen panele konuşmacı olarak Avukat Deniz Bayram, Sosyolog Menice Ürün katılırken, panelin moderatörlüğünü İŞTAR Kadın Merkezi çalışanı Psikolog Fahriye Cengiz yaptı. 

'Aile düzenleyici unsur olarak karşımıza çıkıyor'

Panelde ilk olarak konuşan Sosyolog Menice Ürün, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi kanuna ilişkin uygulama örnekleri konulu konuşmasında, 2012'den bu yana yasanın acı tarafını yaşadıklarını, yasanın uygulama aşamalarında sıkıntıların yaşandığını söyledi. Ailenin düzenleyici unsur olarak karşılarına çıktığını belirten Ürün, ailenin kadın üzerinde direk şiddet uygulamasını meşru kıldığını ve ailenin yanında devlet kurumlarının da düzenleyici unsur olarak bulunduğunu ifade etti. 6284 sayılı yasanın şiddet bitirmede bir faaliyet içermediğini kaydeden Ürün, kadınların şiddetin farklı modeller ile karşı karşıya kaldığını, şiddetin fiziksel boyutunun yanında ekonomik boyutunun gündeme getirilmediğini söyledi. 

'Ailenin korunması kanunu kadın katliamlarını daha fazla arttırdı'

Ardından söz alan Avukat Deniz Bayram, ise, ailenin korunması kanunun erkek şiddetini engellemesi gerekirken, bunu uygulamada yetersiz kaldığını ve kanunun kadın katliamlarını daha fazla arttırdığını söyledi. 

Yapılan konuşmaların ardından panel soru cevap şeklinde devam etti.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Büyükşehir Belediye eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'ne giderek tekstil sektöründe çalışan kadın işçileri ziyaret etti. Kendilerine karanfiller dağıtan eş başkanlara kadın işçilerin büyük ilgi gösterdiği ziyarette, halaylar çekilip toplu fotoğraf çekildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında bugün Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'ne giderek burada bulunan tekstil atölyelerinde çalışan kadınları ziyaret etti. Eş başkanlara ziyaretlerinde Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Birsen Akat Ata, Kadın Politikaları Daire Başkanı Yüksel Acer, Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Semra Kıratlı da eşlik etti.

Karanfillerin dağıtıldığı, halayların çekildiği ziyarette, Rojova, Kobanê ve Şengal'de direnen kadınlar alkışlarla, zılgıtlarla selamlandı. 

Kadın işçilerle tek tek tokalaşan ve karanfil veren eş başkanlar, istek üzerine çalışanlarla fotoğraf çekildi. Dikiş makinasının başına oturarak kadın işçilerle dikiş diken Gültan Kışanak, burada yaptığı konuşmada 8 Mart'ın tarihi gelişimini anlattı, atölyede çalışan kadınların ve tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. 8 Mart'ın emeğiyle, alınteriyle çalışan kadınların yarattığı bir gün olduğunu vurgulayan Kışanak, "Biz kadınlar hayata karşı güçlenmek istiyoruz. Kimsenin eline bakmadan yaşamak istiyoruz. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmak istiyoruz. Bunu başarabilirsek bizler de irade olabiliriz. Aksi takdirde bizim üzerimizde baskı kurmaya devam edecekler" dedi. 

Mitinge katılım çağrısı yapıldı 

Kışanak, kadınları evin içine hapsetmek ve hükmetmek isteyen anlayışa karşı mücadele etmesi gerektiğini, bu nedenle kadınların kendi emekleri ve kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini de vurguladı. 

8 Mart Pazar Günü İstasyon Meydanı'nda yapılacak mitinge katılım çağrısı da yapan Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gelin 8 Mart günü, orada dünyanın dört bir yanından gelen kadınlarla hep birlikte özgürlük sloganlarımızı haykıralım. Hep beraber mücadelemizi yükseltelim. Hep beraber kadın dayanışmasını ve örgütlenmesini büyütelim ki kimse kadınlara artık baskı kurmasın."

Kışanak'ın konuşması sırasında Kobanêli kadın çalışanın gözyaşlarını tutamaması herkesi hüzünlendirdi.

Anlı: Her zaman kadın mücadelesinin yanında olacağım

Davul zurna ile yapılan karşılamalarda sık sık "Jin, jiyan, azadî" sloganları atılırken, Kışanak ve Anlı, kadın işçilerle halay çekti. Eş Başkan Fırat Anlı da tüm kadınların 8 Mart Kadınlar Günü'nü kutladı. 

"Kutlamayı kadınlarla yapacağız ama çağrımızı erkeklere yapacağız. İster yaşamın içinde ister evde ister minibüste, otobüste, okulda, işyerinde, hayat nerede varsa kadın orada var, kadın orada var olmalı" diyen Anlı, erkeklerin Diyarbakır'a ve insanına yakışan bir şekilde tutum sergilemesi gerektiğini dile getirdi. Anlı, sözlerinin devamında ise şunları söyledi: "Hem modern bir şehir olmamızın hem böylesi anlamlar yüklenmiş bir şehir olmamızın hem de bu coğrafya da artık yeni bir yaşamı örmemizin en önemli başlangıcı ve adımı olacaktır. Bir erkek olarak bunun sözünü veriyorum ve her zaman kadın mücadelesinin içinde yanında sizlerle birlikte olacağım." 
Kışanak, ziyaretler sırasında 8 Mart'ın resmi tatil olması çağrısında bulundu.

Engelli kadınlar Sümerpark'ta 8 Mart'ı kutladı

Öte yandan Belediyenin Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'na bağlı Engelli Şube Müdürlüğü, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda eğitim gören engelli kadınlara yönelik kutlama yaptı. Kutlamaya, engelli kadınlar ve belediyenin kadın çalışanları katıldı. Kutlamaya kimi engelli kadınların yöresel kıyafet giyerek katılması renkli görüntülerin oluşmasına neden oldu.

Kutlamada,Mesleki Eğitim Müdürlüğü bünyesinde eğitim gören "Gençlik Korosu" seslendirdiği şarkılarla dinleyicilere keyifli dakikalar yaşattı. Ayrıca Engelli Şube Müdürlüğü Engelsiz Müzik Atölyesi'nde eğitim gören kadınlarda koroya eşlik etti. 8 Mart dolayısıyla Engelli Şube Müdürlüğü kadınlara çeşitli hediyeler de dağıttı. 

SİİRT

Siirt'in Eruh ilçesinde de kadınlar, Merkez Mezarlığı'na giderek özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınların mezarlarına karanfil bıraktı. DBP İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen kadınlar, buradan mezarlığa yürümek istedi. Ancak polis engeli ile karşılaşıldı.

Polis engeline "Jin jiyan azadî" sloganı atarak tepki gösteren kadınlar ile polisler arasında kısa süreli gerginlik de yaşandı. Gösterilen tepkiler üzerine polisler yürüyüşü engellemekten vazgeçmek zorunda kaldı. Sloganlar atarak yürüyüşlerine devam eden kadınlar, Kobanê'de 27 Şubat'ta yaşamını yitiren YPJ'li Mizgin Alan'ın (Nefel Besmel) mezarını ziyaret etti. Saygı duruşu ardından konuşan DBP Eruh İlçe Örgütü Eş Başkanı Emine Teğin, "Biz kadınlar, Sakine, Leyla, Fidan, Beritan, Zilan oluruz, istersek Arin, istersek Nefel oluruz. Mücadelemize böyle devam ederiz" diye konuştu. 

Açıklamanın ardından kadınlar mezarlıktan ayrıldı.

ÇORUM 

Halkların Demokratik Partisi Çorum İl Örgütü Kadın Komisyonu Gazi caddesine stand açarak, pazar günü kutlanacak 8 Mart Emekçi Kadınlar gününe katılım için çağrıda bulundu. Kadınlar, 'Katilimiz erk devlet zihniyetidir. Tüm ezilen yoksayılan kadınlar isyandayız. Rojava kadın devrimi ve mücadelesiyle karşılaştığımız bu dönemde hemen yanıbaşımızda gerçekleşen tarihi Kobane zaferiyle artık dahada güçlüyüz. Görkemli Kobane zaferiyle İŞİD çetelerine ve işbirlikçi AKP ye karşı savaşan Arin Mirxanlarız,Sibel Bulutlarız,Kader Ortaklarız. İsyanımızı büyütmek için alanlardayız' yazılı bilidiriler dağıttı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.