Kadınlar meydanlarda: Bütün yaşam alanlarında kadınlar direniyor

Kadınlar meydanlarda: Bütün yaşam alanlarında kadınlar direniyor

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için kadınlar sokaklara çıktı. Erkek şiddeti ve egemenliğine karşı bir araya gelen kadınlar, özgürlük ve eşitlik istedi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar Türkiye’nin farklı şehirlerinde sokağa çıkarak taleplerini haykırdı.

Sabah saatlerinde "Yoksulluğa, eşitsizliğe, şiddete ve savaşa karşı örgütlü mücadeleye" pankartı ardında Sanat Sokağı’nda bir araya gelen yüzlerce kadın, Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Davul, zurna, zılgıtlar ve Dersim Belediyesi Korosu ile Metin Kahraman’ın Kürtçe ve Türkçe konserleri eşliğinde halay çeken kadınlar, “Jin, jîyan azadi”, “yaşasın kadın mücadelesi”, “susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz” sloganları attı. Miting alanında Dersim Kadın Platformu’ndan Fatma Argın Taşkale, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) MYK Üyesi Berivan Sincar, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan ve Dersim Belediyesi Başkan Yardımcısı Canan Ay birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, kaybolmasının üzerinden geçen 793 güne rağmen haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbeti sorulurken, cezaevlerindeki hasta tutsaklar için de özgürlük talep edildi.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiyle birlikte her gün yüzlerce kadının şiddete maruz kaldığını belirten DBP MYK Üyesi Berivan Sincar, büyük bir cins kırımı politikasının çok yaygın ve sistemli bir şekilde sürdürüldüğünü söyleyerek, “Bu faşist hükümet; her öldürülen, her şiddete maruz kalan, her darbedilen kadının sorumlusudur” dedi. Kadın mücadelesinin her yerde büyük bir ivme kazanarak güçlendiğini belirten Dersim Belediyesi Başkan Yardımcısı Canan Ay da, kadınların erkek egemen düzene karşı direnmeye devam ettiğini söyledi. Ay, “Evlerimizde, fabrikalarda, tarlalarda, okullarda, bütün yaşam alanlarında kadınlar direniyor" diye konuştu.

‘KADIN DÜŞMANLARI DEVLET TARAFINDAN TEŞVİK EDİLİYOR’

Kadın Platformu adına konuşan Fatma Argın Taşkale ise adli tutukluların salıverildiği bir dönemde kadın cinayetlerinin artmasının tesadüfi olmadığı ifade etti. Kadın düşmanlarının bizzat devlet tarafından teşvik edildiğini söyleyen Taşkale, “Cezasızlık politikasıyla kadın düşmanlarının önü açılmakta; kadına ve çocuğa yönelik taciz, tecavüz ve katliamlar artmaktadır. Mücadelesini verdiğimiz haklarımıza, özgür ve eşit bir dünya kurma kavgamıza erkek egemen devlet zor yöntemleriyle saldırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.