Kadına yönelik şiddete dair düzenleme Meclis’e sunuldu

Kadına yönelik şiddete dair düzenleme Meclis’e sunuldu

Ak Parti tarafından kadına yönelik şiddet ve sağlıkçılara yönelik şiddetle mücadele kapsamında “acil yargı paketi” Meclis’e sunuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı kadına şiddetle mücadelede yeni reformlar içeren ve "sağlıkçılara yönelik şiddet" düzenlemesini de kapsayan "acil yargı paketi" Meclis’e sunuldu. Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ve milletvekili Lütfiye Selvi Çam’ın Meclis’te düzenlediği basın toplantısı ardından paket Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Kravat indirimine düzenleme

Ak Parti tarafından getirilen düzenlemeyle failin pişmanlık içermeyen davranışları, takdiri indirim nedeni olarak kabul edilmeyecek. Failin salt indirim almaya yönelik (kılık ve kıyafetine özen göstermesi, takım elbise giymesi, kravat takması vb.) duruşmadaki şekli tutum ve davranışları, takdiri indirim nedeni olarak dikkate alınmayacak. Takdiri indirim uygulanması halinde ise gerekçeleri kararda mutlaka gösterilecektir.

Israrlı takip tck’de

Israrlı takip fiilleri, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) ilk kez müstakil suç olarak tanımlanacak. Fiziken ya da haberleşme ve iletişim araçlarını kullanarak bir kişi üzerinde ciddi huzursuzluk yaratan, güvenlik endişelerine yol açanlar hapis cezası ile cezalandırılacak. Suçun temel cezası, 6 aydan 2 yıla kadar hapis olarak belirlenecek. Israrlı takip suçunun; çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşanılan eşe karşı işlenmesi, mağdurun okulunu, işyerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması durumunda ceza 1 yıldan 3 yıla kadar hapis olarak belirlenecek.

Kadına yönelik kasten yaralama katalog suçlarda

Kadına karşı işlenen kasten yaralama suçu, tutuklama nedeni varsayılan katalog suçlar arasına alınacak. Avukatı bulunmayan şiddet mağduru kadınlara istemleri halinde, baro tarafından ücretsiz olarak avukat görevlendirilmesi sağlanacak.

Sağlıkçılar hakkındaki düzenleme

Düzenlemeyle, sağlık çalışanları hakkında, soruşturma yapılabilmesi Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Mesleki Sorumluluk Kurulu'nun iznine bağlanacak. Sağlık çalışanlarının yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalarından kaynaklı zararların tazmini için açılan davalar sonucunda devlet tarafından ödenen tazminatın ilgilisine rücusu bakımından Mesleki Sorumluluk Kurulu'na yetki verilecek. Bu kurulun yapacağı değerlendirme sonucunda rücusuna karar verilen miktar bakımından ilgili sağlık çalışanına dönülmesi sağlanacak.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.