Kadın çalışanlar 8 Mart`ı kutladı

Kadın çalışanlar 8 Mart`ı kutladı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Birimi verilen kokteylle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nü kutladı....

DİYARBAKIR - Büyükşehir Belediyesi bahçesinde düzenlenen kokteyle; BDP Eşgenel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hafize İpek'in yanısıra meclis üyeleri ve kadın çalışanlar katıldı.

Etkinlikte konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hafize İpek, "Rozalardan, Saralara, Dilanlara bu mücadeleyi bugünlere ulaştıran tüm kadın arkadaşlarımızı, kadın yoldaşlarımızı, devrimci kadınları saygıyla anıyoruz" diyerek sözlerine başladı. Kadınların özgürleşmesinin, kadınların örgütlenmesinden geçtiğini belirten İpek, " Örgütlenerek her şeyi daha kolay başaracağımıza inançla, inatla bağlı olduğumuz mücadelemizi sonuna kadar götürmemiz elbette ki özgürleşmeye giden yolun el önemli mihenk taşıdır" dedi. Bu örgütlülüğün kadın kurulunun, kadın biriminin örgütlülüğünün daha ileri düzeylere taşınması dileğinde bulunan İpek 8 Mart'ı kutladı.

BDP Eşgenel Başkanı Gültan Kışanak ise direnerek, mücadele edilerek, bedel ödenerek kazanıldığı için 8 Mart'ın son derece önemli oluğunu anımsatarak, "Kız kardeşlerimiz fabrikalarda direnmeseydiler, 'Biz de hayatta var olmalıyız, biz de hayata gücümüzü katmalıyız' demeseydiler. Bugün hiçbirimiz bulunduğumuz noktada olmayacaktık" diye konuştu. Kürt kadınlarının dünya kadın hareketinin en önemli mücadele alanını oluşturduğunu bildiren Kışanak, dünyanın dört bir yanında Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesinin gıptayla izlendiğini söyledi. 5 bin yıllık egemenlik sistemini alt üst etmenin kolay olmadığını hatırlatan Kışanak, şunları söyledi: "Kadının gücü, iradesi, sözü yoktu. Bu sadece bizim Kürt kadınlarının yaşadığı bir sorun değildi. Bizler bunu çok iyi başardık. Dünya kadın hareketinin ortaya çıkardığı deneyimleri alıp kendi özgür mücadelemizle buluşturmayı birleştirmeyi çok iyi başardık."

Mutfaklara dönmeyeceğiz

Bütün toplumsal dönüşüm süreçlerinde kadınların mücadeleye katıldıklarını fakat sonrasında evlerine mutfağa geri gönderildiklerini söyleyen Kışanak,  "Bu toplumsal mücadele halkımızın özgürlük mücadelesi olarak başladı. Kadın özgürleşmeden, toplum özgürleşmez şiarı ile kadını da bu mücadelenin temel taşı yaptık. Bir daha mutfaklara dönmeyeceğimizin, bu egemenlik sisteminin altında ezilmeyi kabul etmeyeceğimizin delili, ispatı bugün burada da ortadadır" şeklinde konuştu.

Kadın çalışanların emeğiyle, alın teriyle kente hizmet etmenin yanı sıra kadın mücadelesinin bir ferdi olduklarını ve bunun son derece önemli olduğunu söyleyen Kışanak,şöyle konuştu:  "Çünkü insanlar yaptıkları işe yabancılaşırlarsa, kendi sosyal ortamlarından koparlarsa, kendi politiklerinden uzaklaşırlarsa yaptıkları işinde bir kıymeti kalmaz. Kendilerinin de hayatta bir yer edinme, alan açma şansı kalmaz. Bunu sizler başardınız. Kürt kadınları hayatın her alanında çalıştıkları her yerde tarlada, evinde, sokağında, mahallesinde, belediyesinde hayatın her alanında hem işini yaptı hem de kadın özgürlük bayrağını yükseltti. Bu ikisi birlikte olursa artık kadınları kimse evine geri gönderemez"

Bu bir kadın devrimidir

Gelinen aşamanın devrimsel nitelikte olduğunu ifade eden Kışanak, "İnanılmaz bir noktaya geldik. Bugün eş başkanlık sistemi uygulanabiliyorsa bunda bütün kadınların emeği vardır" dedi.  "Dünyada kadınlar bir kota uygulaması yapmaya cesaret edemezken; eşit teslimiyet, eşit sorumluluk diyoruz" diyen Kışanak, yerel yönetimlerde eş başkanlık sistemini uygulamanın kadının kamu yönetimine, karar süreçlerine, kentin geleceğine, katılması, bütçeyi yönetmesi anlamına geldiğini söyledi. Kışanak, "Bu kadar önemli bir görev ve sorumlulukla karşı karşıyayız. Bunu sadece sizlerle birlikte başarabiliriz. Sizler çalıştığınız her birimde, görev yaptığınız her alanda kadın bakış açısını temsil ederseniz, halkımızın demokratik haklarını korumak için hassas davranırsanız, kadın yaklaşımıyla, kadın duyarlılığıyla hiçbir yanlışa izin vermeyecek bir duruşun sahibi olursanız, işte biz tüm kadınlar hep beraber burada bir kadın devrimi gerçekleştirmiş oluruz" diye konuştu. "Kadın dayanışmasını, kadın örgütlenmesini güçlendirirsek Amed bir kadın kenti olacaktır" diyen Kışanak,  "Buna her birinizin canı gönülden katılacağına inanıyorum, her birinizi yürekten kutluyorum" dedi. Kışanak, Zümrüt ve İpek daha sonra kadın çalışanlara çiçek ve bakır lokumluk hediye ederek 8 Mart'ı kutladı.

Etkinlik canlı müzik eşliğinde halay çekilerek devam etti.

basliksiz-12.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.