JINHA: Saldırıyorlar çünkü teşhir ediyoruz

JINHA: Saldırıyorlar çünkü teşhir ediyoruz

JINHA Editörü Mekiye Görenç, "Biz erkek egemen zihniyeti teşhir ettiğimizden kaynaklı böyle saldırılara maruz kalıyoruz" derken, JINHA muhabirlerinden Sarya Gözüoğlu ise kadına yönelik her türlü saldırıya karşı mücadele ettiklerini aktardı.

DİYARBAKIR - Jin Haber Ajansı (JINHA), "Ve yazıyoruz, erkekler ne der diye düşünmeden" şiarı ile 8 Mart 2012 yılında Diyarbakır'da kuruldu. Dünya çapında yazılı-görsel araçlarla kadın odaklı habercilik yapan ilk ajans olma özelliği taşıyan JİNHA, geçtiğimiz günlerde 4'üncü yılına girdi.

Devletin, yargının, toplumun ve erkek egemen sistemin kadına yaklaşımını teşhir eden haberleriyle dikkatleri üzerine çeken JINHA, geçen süreç içerisinde kadın üzerinde egemenliğini sürdürmeye çalışan güçler tarafından hedef haline getirildi. Ajans muhabirleri haber takipleri sırasında ya takip edilerek ya da çeşitli şekillerde tehdit edilerek engellenmeye çalışılıyor. Bu saldırılar ise özellikle son günlerde gittikçe artan boyutlara vardı. 20 Mayıs'ta Batman'da JINHA muhabiri Zeynep Akın bir haber kaynağıyla görüşme için beklediği sırada yanına gelen iki kişinin sözlü tacizi ve silahlı tehditlerine maruz kaldı. Yine ajansın muhabirlerinden Beritan Canözer ise, 24 Mayıs'ta evine giderken yanında geçen bir erkek tarafından, "İpinizi çekmeye az kaldı, bekleyin" şeklinde tehdit edildi. Nisan ayında ise seçim çalışmaları kapsamında program çekimi için Tokat, Sivas ve Malatya'ya giden JINHA muhabirleri Asiye Tekin, Güler Can ve Asya Erdoğan'ın içinde bulunduğu araç da, sürekli takip edilip, rahatsız edilerek çalışmaları engellenmek istendi. 

Ajans muhabirlerinin maruz kaldığı saldırıları değerlendiren JİNHA editörü Mekiye Görenç, 90'lı yıllarda devletin özgür basında yer alan gazetecilere yönelik saldırıların günümüzde de devam ettiğine dikkat çekerek, devletin bu alana dönük uygulamalarını hatırlattı. 

'Erkek sisteminin teşhir edilmesi rahatsız ediyor'

90'lardan bugüne özgür basın gazetecilerine yaklaşımın değişmediğini belirten Görenç, Kürt basınına yönelimin aynı olduğunu dile getirdi. JINHA ile basının eril medya dilini değiştirerek, medyaya kadın bakış açısını getirdiklerini vurgulayan Görenç, Kürdistan, Türkiye ve dünyanın her yerinde eril zihniyetin, devletlerin, sistemlerin kadına yönelik tahakkümünü, şiddetini, tacizini ve tecavüzünü teşhir ettiklerini belirtti. JINHA muhabirlerine yönelik ciddi tehditler olduğunu dile getiren Görenç, "Muhabirlerimiz alanlara gittikleri zaman hem polis tarafından hem belli gruplar tarafından tehditler alıyor. Biz erkek egemen zihniyeti teşhir ettiğimizden kaynaklı böyle saldırılara maruz kalıyoruz. Saldırıyor, çünkü kadın üzerine kurduğu tahakkümün teşhir edilmesi onu rahatsız ediyor" şeklinde ifade etti. 

Görenç, ne kadar saldırı gelişirse gelişsin erkek egemen sistemi teşhir etmek amacından vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

i-1-20150602095350.jpg

'Özgür, başarılı kadını hazmedemiyorlar'

JINHA muhabirlerinden Sarya Gözüoğlu ise maruz kaldıkları saldırılara ilişkin, "Yaptığımız haberlerden, dilimizden ya da ajans çalışanlarının tamamının kadın olmasından kaynaklı, şiddete, tacize, tehdite benzer bir sürü olayla karşılaştık. Özgür kadını, başarılı kadını, doğru yerlere dokunan kadını hazmedemiyorlar. çünkü onların algılarında kadın evinde oturmalı benim tahakküm altında olmalı yargısı var" değerlendirmesinde bulundu. Saldırılardan korkmadıklarını ifade eden Gözüoğlu, saldırıların, doğru noktalara dokundukları ve doğru bir iş yaptıklarının göstergesi olduğunu kaydetti.

'Biz kadın mücadelesi yürütüyoruz'

Yalnızca bir haber ajansı olmadıklarını aynı zamanda kadın mücadelesi yürüttüklerine dikkat çeken Gözüoğlu, "Kadını toplundan soyutlayan, kadını taciz eden, tecavüz eden, katleden her türlü girişime karşı mücadele ediyoruz. Biz sadece o haberi yapmakla kalmıyor, haberi yaşıyoruz. Zarar veren devlete, yargıya, erkeğe, aileye dokunuyoruz. Bu açıdan yaptığımız haberlerle dokunduğumuz yerlerle doğru orantılı tepkiler alıyoruz" diye konuştu. 

'Saldırlar karşısında dik durmaya devam edeceğiz'

Gelişecek saldırıları bilerek yola çıktıklarını, haberlerini yaptıklarını vurgulayan Gözüoğlu, "Tam aksine güçleniyoruz. Daha inançla bağlanıyoruz. Bu noktada kadınların güvenini de kazanıyoruz. Biz doğru olanı yapıyoruz, yanlış yapan onlar. Kameramız, fotoğraf makinemiz ve mikrofonumuzla kendimizi savunacağız. Bu gücümüzü sonuna kadar kullanacağız. Kullandıkça da güçleneceğiz. Bu saldırılar karşısında dik durmaya da devam edeceğiz. Geri adım atacak olan onlar olacak" dedi. 

ŞERİFE ORUÇ / DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.