Jîna Mahsa Amini protestoları: “İran’da 41 gazeteci tutuklandı”

Jîna Mahsa Amini protestoları: “İran’da 41 gazeteci tutuklandı”

Sınır Tanımayan Gazeteciler, son tutuklamalarla birlikte İran’ın Çin ve Myanmar’dan sonra en fazla sayıda gazeteciyi tutuklayan ülke olduğunu belirtti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), İran'da "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Jîna Mahsa Amini'nin ölümüyle başlayan protestolarda bugüne (19 Ekim) kadar toplam 41 gazetecinin tutuklandığını açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan RSF, böylelikle İran'ın Çin ve Myanmar'dan sonra en fazla sayıda gazeteciyi tutuklayan ülke olduğunu belirtti.

İran'daki protestolarda "en çok hedef alınan gruplardan birinin de gazeteciler olduğunu" ifade eden RSF, "Protesto gösterileri gazetecileri susturmak için bir fırsat olarak kullanılıyor" değerlendirmesini yaptı.

RSF, İranlı yetkililere tüm tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılması ve zaman kaybetmeden ülkede basın özgürlüğü alanında yaşanan kötüleşmeyi tersine çevirecek somut adımlar atılması talebine bulundu:

 

Bilgi edinme hakkına yönelik baskı daha önce görülmemiş düzeyde arttı. İranlı yetkilileri ülkedeki tüm tutuklu gazetecileri serbest bırakarak ve hayati öneme sahip bir kamu hizmeti sağlayan bağımsız medyanın çalışmalarına yönelik müdahalelere son vererek bu eğilimi tersine çevirmeye davet ediyoruz.

"Son on yılların en yüksek sayısı"

RSF, İran'daki son durumla ilgili özetle şu değerlendirmeyi paylaştı:

"Daha önceki protesto dalgaları da şiddet kullanılarak bastırılmış olsa da RSF verileri, İran'da halihazırda tutuklu olan gazetecilerin sayısının son on yıllarda olmadığı kadar yüksek olduğunu gösteriyor.

"Hiçbir yer gazeteciler için güvenliymiş gibi görünmüyor. Gazeteciler, küçük kasabalardan başkent Tahran'a kadar 14 farklı şehirde tutuklandı.

"Protestolar başladığından bu yana bilgiye erişim ve gazetecilerin çalışmaları İran hükümetinin gözetimi altında.

"Bir yandan internet erişimi neredeyse her gün kesiliyor ve VPN'lere erişim yetkililer tarafından engelleniyor.

"Öte yandan, İran'daki bağımsız medya sıkı bir şekilde İranlı yetkililerin gözetimi altında; bu kısıtlama pek çok gazetecinin çalıştıkları medya kuruluşlarını ve diğer gazetecileri güvenlik güçlerinin saldırılarından korumak için kendi kendilerine sansür uygulamasına sebep oluyor."

- Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) verilerine göre, 19 Ekim itibariyle İran'daki protestolarda 40 gazeteci tutuklandı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.