Jîna Emînî'nin babasıyla röportaj yapan gazeteciye 2 yıl hapis

Jîna Emînî'nin babasıyla röportaj yapan gazeteciye 2 yıl hapis

Jîna Emînî'nin babasıyla yaptığı röportajı yayınladığı için tutuklanan ve 9 Ocak'ta kefaletle serbest bırakılan gazeteci Nazila Marufiyan, iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezası ertelenen Marufiyan'a ayrıca 5 yıl yurt dışı yasağı verildi.

Rojhilat'ın Seqiz kentinde yaşayan Gazeteci Nazila Marufiyan, 13 Ekim 2022 tarihinde İran'ın başkenti Tahran'da Gaşt-i İrşad polisleri tarafından işkenceyle gözaltına alınan ve 16 Ekim'de yaşamını yitiren Jîna Emînî'nin babasıyla yaptığı röportajı yayınladığı gerekçesiyle, 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

YURTDIŞI YASAĞI

23 yaşındaki Seqizli gazeteci Marufiyan, Tahran Devrim Mahkemesi'nin 26'ncı Şubesi tarafından "rejim aleyhine propaganda yapmak" ve "kamuoyunu galeyana getirmek için yalan haber yayınlama" suçlamasıyla ceza aldı. Kararı sanal medya hesabından duyuran Gazeteci Nazila Marufiyan, 28 Ocak Cumartesi günü Tahran Devrim Mahkemesi'nin 26'ncı şubesine çağrıldığını ve kararın kendisine resmi olarak tebliğ edildiğini kaydetti. Marufiyan, 2 yıllık cezanın ertelendiğini ayrıca 5 yıl boyunca yurt dışı yasağı verildiğini de ekledi. 

30 EKİM’DE TUTUKLANDI

Gazeteci Nazila Marufiyan, Jîna Emînî'nin babasıyla yaptığı röportajın 30 Ekim 2022 tarihinde yayınlanması sonrası Evin Cezaevi'ndeki Emniyet Savcılığı'nın talimatıyla tutuklanmış ve gözaltı merkezindeki sorgu sürecinde zorla itirafta bulunması için ciddi baskı ve tehditlere maruz kalmıştı. 

KEFALETLE SERBEST BIRAKILDI

Baskılar nedeniyle iki kez rahatsızlanan Gazeteci Marufiyan, hastaneye sevk edilerek tedavi altına alınmıştı. 

9 Ocak'ta Qarçak Cezaevi'nden 600 milyon tümen (14 bin dolar) kefaletle geçici olarak serbest bırakılmıştı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.