İzmir’de Kürtlerin yaşadığı mahalle yıkılıyor

İzmir’de Kürtlerin yaşadığı mahalle yıkılıyor

İzmir’in Konak ilçesine bağlı Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Kadifekale Mahallesi’nde “kentsel dönüşüm” adı altında halkın evleri yıkılıyor.

İzmir'in merkezi Konak'a 10 dakika mesafede olan Kadifekale'de köylerinden göç etmek zorunda kalan Mardinli Kürt aileleri yoğun olarak yaşıyor. Mardinlilerin yoğunluğundan dolayı mahalleye “Küçük Mardin” deniliyor.

Rûdaw Ankara Temsilcisi Şevket Herki, bir milyondan fazla Kürt’ün yaşadığı İzmir’i ziyaret ederek halkın şikayetlerini dinledi.

90’lı yıllardaki çatışmalı ortam nedeniyle ailesiyle birlikte Mardin’den İzmir’e göç eden Harbiye Alan, “Mardin’de çalışıyorduk, burada da geçimimizi sağlamak için çalışıyoruz. Tandırda pişirdiğim ekmekleri hem satıyoruz hem de kendimiz için kullanıyoruz. Bize ‘parasını vererek evlerinizi yıkacağız’ diyorlar. Buradan çıkmamızı istiyorlar ama Kürtlerin buradan gitmesini istiyorlar. Tapu sahibi olanlara düşük bir miktar verecekler, diğerleri de mecburen eşyalarını alıp çıkacak” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010-2012 yılları arasında başlatılan kamulaştırma sonucu mahallenin büyük çoğunluğu yıkılmıştı. Ancak geriye kalan Kürtler durumlarından memnun olduğunu ve evlerini terk etmek istemediklerini söylüyor.

30 yıldır Kadifekale Mahallesi’nde yaşayan Fahrettin Çiçek, “Halk burdan çıkmak istemiyor. Burası bizim için iyi, hep bir arada yaşıyoruz ve güzel. Hep birlikte bir dayanışma içinde yaşıyoruz. Ama mahalleden ayrılırsak apartmanlara yerleşmek zorunda kalacağız, bu da bizim için uygun değil. Çünkü çocuk sayımız fazla ve komşular bizden rahatsız olur” ifadelerini kullandı.

Kadifakale’deki Kürtler kuşkulu

Kürtler Belediye’nin yaklaşımı ile ilgili kuşku duyuyor. İstimlak edilecek evlerinin karşılığı olarak düşük bir ücret verileceğini ve projenin amacının kendilerinin dağıtılması olduğunu düşünüyorlar.

Abdurrahman Açıkgöz, “Evlerimizi yıktıklarında düşük bir ödeme yapacaklar. Ne yapalım? Çocuklarımızla sokak ve caddelere düşeceğiz. Babam ve abimin evleri üç katlıydı ama yıktıklarında ücretinin yarısını ödediler. Amaçları bizi dağıtmak. Daha ‘Küçük Mardin’e gideceğiz diyerek mahallemize geliyorduk. Şimdi her birimizi nohut tanesi gibi bir tarafa dağıtıyorlar. Amaçları da buydu zaten” diye konuştu.

Kadifekale’deki muhtarlarda halkın evlerinin yıkılması konusunda bir komisyon kurulmasını ve halkın mağdur edilmemesini istiyor.

19 Mayıs Mahallesi Muhtarı Mustafa Sayar, “Kentsel Dönüşüm Projesi’nin uygulanması için halkın görüşü alınmalı. Üç katlı bir ev karşılığında tek katlı bir ev verirlerse halk bunu kabul etmez” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılında Kadifakale’nin “kentsel dönüşüm” projesi kapsamına alınmasına karar vermişti. Evlerin büyük bölümünün yıkıldığı Kadifakale’de yıkım çalışmaları bir yıldır yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle durdurulmuştu.

Daha önce evlerini terk ederek memleketlerinden göçeden Kadifekale’deki Kürtler çaresiz bir şekilde sorunlarına bir çözüm bulunmasını istiyor.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.