İzmir, Mardin, Diyarbakır... Elektrik protestoları yayılıyor

İzmir, Mardin, Diyarbakır... Elektrik protestoları yayılıyor

Elektrik zamlarını protesto eylemleri yayılarak sürüyor. İzmir, Diyarbakır ve Mardin'de kitlesel eylemler yapıldı. Mardin'deki eylemde göstericilerle polis arasında arbede yaşandı.

Elektriğe yapılan fahiş zamların ardından Doğubayazıt, Yüksekova, Urfa ve Marmaris’ten sonra İzmir'in yanı sıra Diyarbakır’ın Silvan ve Mardin'in Kızıltepe ilçelerinde de binlerce kişinin katıldığı protesto gösterileri düzenlendi.

MARDİN'DE POLİS MÜDAHALE ETTİ

Mardin Kızıltepe Özgürlük Meydanı’nda bir araya gelen kitle, ellerinde dövizler ve elektrik faturaları taşıdı. Elektrik faturalarına isyan eden bazı yurttaşlar, faturaları meydanda ateşe vererek, tepkilerini gösterdi. “Tayyip istifa”, “Devlet istifa”, “DEDAŞ istifa”, “Kahrolsun DEDAŞ” ve “Biji Aşitî” sloganları atan kalabalık zamların geri çekilmesini istedi. Bir süre meydanda bekleyen on binler bir süre sonra Dicle Elektrik binasına doğru yürümek istedi. Çevik kuvvet polisinin engeli sonucu göstericiler yönünü Hastane Caddesine çevirdi. 

Göstericiler Musa Anter Caddesi, Kilise Caddesi ve Hastane Caddesini trafiğe kapatarak yürüyüşlerini sürdürdü. Hastana Caddesi üzerinden İpekyolu'na gitmek isteyen kalabalığı polis engelledi. Hastane Caddesi üzerine yer yer polisler kitle arasında arbede yaşandı. Kalabalık polisin müdahale anonsları üzerine zırhlı araçlara taş atmaya başladı. Yapılan müzakerelerde göstericiler taş atmayı durdururken, yetkili isimlerin bölgeye gelerek, soruna çözüm üretmesi istendi.

Bir süre sonra polis kitleye biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Polisin müdahalesi üzerine kalabalık ara sokaklara dağılarak eylemi sürdürdü. Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

SİLVAN'DA DEDAŞ ÖNÜNDE EYLEM

Diyarbakır Silvan'da da PTT binası önünde toplanan çok sayıda kişi, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Silvan binasına doğru yürüdü. Yurttaşlar buradan kaymakamlık önüne geçerek, açıklama yaptı.

TİP'LİLER İZMİR'DE EYLEM YAPTI

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İzmir İl Örgütü, elektrik zammını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Gediz Elektrik binası önünde düzenlenen açıklamada, “Saray zenginleşiyor faturasını biz ödüyoruz” yazılı pankart taşındı. Grup adına yapılan açıklamada saray iktidarının halka yeni yıl hediyesinin zamlar olduğu belirtildi.

Elektriğe yüzde 127 ile tarihin en büyük zammı yapıldığı belirtilen açıklamada, doğalgaza, benzine,  LPG’ye, ulaşıma, yol köprü ücretlerine, vergilere, arpa ve buğdaya zam geldiği ifade edildi.

‘ZENGİNLER SERVETİNE SERVET KATTI, BİZ SOYULDUK’

Asgari ücret için açıklanan yüzde 50 zammın iki ay içerisinde eridiği dile getirilen açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denen ucube sisteme geçildiğinden bu yana döviz kuru tam 4 kat arttı. ‘Nas, nas!’ diye ortada gezenler; hem kredi faizlerini, hem devletin borçlanma faizlerini, hem de kur yükselterek hepimizi yoksullaştırdı. Döviz kurlarındaki dalgalanmaları, yandaşlarına, zenginlere önceden haber verdiler. Zenginler, yandaşlar bir gecede servetine servet kattı, biz soyulduk” denildi.

‘SORUMLULAR İSTİFA ETMELİ’

Isparta’da yaşanan elektrik kesintisine de değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi;
 
“Isparta’ya 4 gündür elektrik verilmiyor. Yüzbinlerce yurttaş kış koşullarında ısınamıyor, mum ışığında yaşamaya çalışıyor. Makineye bağlı yaşamak zorunda olan hastaların hayatı tehlikede. Özelleştirilen elektrik, su, doğalgaz, internet gibi hizmetlerle şirketlerin eline mahkum edilen halk tamamen yalnız bırakıldı. Tüm bunların sonucunda 70 yaşında bir yurttaşımız ise donarak hayatını kaybetti. Kış ortasında yaşanan bu sefaletin sorumlusu; dört gündür sorunu çözemeyen, Cengiz ve Kolin’in sahibi olduğu Akdeniz Elektrik, AKP’li Isparta Belediyesi ve “bizden önce elektrik yoktu, insanlar gaz lambası altında oturuyordu.” Diye göz kırpmadan yalan söyleyebilen, bin odalı saraylarında elektriği sınırsızca kullanırken milyonlarca emekçiye kesintileri ve zamları reva gören iktidardır”
Açılamada sorumluların derhal istifa etmesi gerektiği vurgulandı.

‘ÇALDIKLARINI GERİ ALACAĞIZ’

Yurdun her yanında, her evde, her iş yerinde insanların sadece bu zamları konuştuğu belirtilen açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi;

“Bu yağmanın, bu hırsızlığın hesabını soralım. Sütümüzden, ekmeğimizden çalanları tanıyoruz. Çocuklarımıza oyuncağı, ısınmayı, sıcak suyu çok görenleri biliyoruz. Karşımıza geçip kombiyi 50’ye düşür diyenle, kendisi beş bin liralık atkı takarken bize “ekmek soğan ye” diye nutuk çekenle görülecek hesabımız var. Halka bedel ödetip sermayeye kaynak aktaran bu düzeni ters yüz edebiliriz. Ne kadar örgütlüysek, o kadar güçlüyüz. Yan yana geleceğiz; hırsızı, yağmacıyı alt edeceğiz. Halka savaş açan kaybeder, kaybedecekler. Bu düzenin sahiplerini yeneceğiz. Geri adım atmak yok. Birlik olacağız, hırsızı iktidardan indireceğiz. Çaldıklarını geri alacağız”

Açıklamanın ardından elektrik faturaları yakıldı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.