İsviçre'ye iltica başvurularında Türkiye ilk sırada

İsviçre'ye iltica başvurularında Türkiye ilk sırada

İsviçre'ye Haziran ayında toplam 2 bin 395 sığınma başvurusu yapıldı. Başvuruların çoğunluğu, Türkiye ve Afganistan'dan gelen kişilerden oluştu.

İsviçre Devleti Göçmenlik Dairesi (SEM), Haziran ayında ülkeye sığında talebinde bulunanlara dair istatistikleri yayınladı. Verilere göre; Haziran 2023'te İsviçre'ye sığınma başvurusunda bulunan kişilerin geldikleri ülkeler sırasıyla Türkiye, Afganistan, Eritre, Cezayir ve Suriye oluşmakta. Bir aylık sürede Türkiye'den 580 başvuru yapıldı. Bu, bir önceki aya göre 97 yeni başvuru anlamına geliyor. Bu rakam Afganistan'dan gelen için 504, Eritre'den gelenler için 186, Cezayir'den gelenler için 165 ve Suriye'den gelenler için ise 126 kişi.

Haziran ayında yapılan 2 bin 395 başvurunun bin 994'ü birincil (Dublin kapsamında girmeyen, daha önce sığınma talebinde bulunmamış bireyler tarafından yapılan başvurular) başvurulardı. Söz konusu başvurulardan 498'i Türkiye'den oldu. Türkiye'ye sırasıyla Afganistan, Cezayir, Fas ve Suriye takip ediyor. 

12 BİN 387 KİŞİ DOSYA İNCELENME BEKLİYOR 

Verilere göre; Göçmenlik Dairesi tarafından incelenen 2 bin 45 sığınma başvurusu içerisinden 625'i Dublin Anlaşması kapsamına girdiği için işlem yapılmadı, 443 tanesine sığınma hakkı tanınırken, 523 kişi için ise geçici sığınma hakkı verildi. İlk ifade sonrası oturum izni alamayıp bekletmeye alınanların sayısı ise 12 bin 387 kişi. Bu rakam bir önceki aya göre 491 kişi arttı. Haziran ayında, hakkında terk kararı verilen bin 496 kişi ülke dışına çıkarılırken, 137 kişi ise Dublin Anlaşması gereği ilk ayak bastıkları taraf ülkeye geri gönderildi. 

UKRANYA’DAN GELENLER 

Ukrayna savaşından kaçarak İsviçre’ye sığınan insanların sayısı Haziran ayı içerisinden toplamda bin 506 kişi. Başvurular içiresinde bin 271 kişiye "S" olarak ifade edilen ve sadece Ukraynalılara tanınan koruma statüsü verildi. Şu ana kadar "S" koruma statüsü alan kişi sayısı 65 bin 191 kişi iken, bu statüyü kaybedenlerin sayısı ise 13 bin 249. 

MÜLTECİLERİN KOŞULLARI 

Öte taraftan başta BM ve İsviçre’de faaliyet yürüten çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve insan hakları örgütleri, mültecilerin yaşadığı kamp koşulları konusunda devleti eleştiriyor. Birçok mülteci “yeteri kadar kapasite yok” denilerek yeraltı kamplarında ve çök kötü koşullarda aylar ya da yıllarca bekletiliyor. Ülkede giderek artan yabancı düşmanlığı beraberinde mültecilere karşı sert tedbirlerin getirilmesine neden oluyor. İsviçre son yıllarda aldığı yeni kararlar nedeniyle özellikle yabancılara tanınan vatandaşlık hakları konusunda Avrupa’nın en katı ülkelerinden birisi olarak tanınıyor. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.