İşten atılan DEDAŞ işçileri oturma eylemi başlattı

İşten atılan DEDAŞ işçileri oturma eylemi başlattı

Hak talebiyle başlattıkları eylem nedeniyle tazminatsız işten atılan DEDAŞ işçileri, işlerine dönme ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için DEDAŞ önünde oturma eylemi başlattı.

Çalışma koşullarının düzeltilmesi, ücretlerinin geçinebilir bir seviyeye çekilmesi ve sendika hakkının tanınması istemiyle 2 saatlik oturma eylemi sonrası işten atılan Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) işçileri, işlerine iadeleri ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için DEDAŞ önünde oturma eylemi başlattı. 

Eylemlerin yapıldığı 6 kentte 300 işçinin “Kod-49” ile tazminatsız iş akitlerinin sonlandırılması nedeniyle Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Enerji-Sen öncülüğünde DEDAŞ önünde bir araya gelen işçiler, burada eylem başlattı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun da (KESK) destek verdiği eylemde, davul zurnayla halay çeken işçiler, sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Enerji-Sen işçileri yalnız değildir” sloganlarını attı. İşçilere, DEDAŞ personelleri de alkış ve araç kornalarıyla destek verdi. 

‘MAĞDURİYETLER GİDERİLMELİDİR’

“Atılan işçiler geri alınsın” pankartının açıldığı eylemde konuşan DİSK/Genel-İş Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanı Becet Barut, “Arkadaşlarımızın yanındayız. İşverenin atacağı her adımın takipçisiyiz. Yollardır bu kenti aydınlatan arkadaşlarımızın anayasal Hakkı olan sendikaya geçişi engellenmektedir. Burada arkadaşlarımız yoksulluk sınır altındadır. En koşa zamanda bu mağduriyet giderilmelidir. İşten atılan arkadaşlar işlerine iade edilene kadar desteğimiz devam edecektir” dedi.

‘SADECE HAK ETTİĞİMİ İSTİYORUM’

Şırnak'tan gelen Mazlum Barış adlı işçi, “DEDAŞ personeli olarak tüm gemileri yaktıklarını, insan gibi yaşamak istediklerini söyledi. Çalıştırma koşullarının iyileştirilene kadar eylemlerinin süreceğini belirten Barış, “Sadece hak ettiğimi istiyoruz. Demokrasinin olmadığı yerde özgürlük olmaz. Türkiye’de haklını almak isteyen herkesin sesi olacağız. Son arkadaşımız da işine dönene kadar mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu. 

‘YAPILAN AKLAKSIZLIKTIR’

Eyleme destek veren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, “Yapılan hukuksuzluktur, ahlaksızlıktır. Bu ülkenin geleceği patronlar değil alın teri ile kazanana emekçilerdir. Trafo onarımında yaşanan kazada yaralanan emekçi fakültede can çekişiyor. Bu patronlar bu ülkenin karanlığı, onurlu emekçiler ise aydınlık yüzüdür. Bu hukuksuzluk bitene kadar KESK olarak işçilerle omu omuza mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.   

Enerji-Sen Genel Sekreteri Emin Atsız ise, Anayasal hakkları olan sendikalı çalışma hakkının enerji patronlarınca ellerinden alındığını belirterek, “2 saatlik oturma eylemi akabinde işveren hukuksuz bir biçimde kanunda yeri olmayan işçi arkadaşlarımızı kod 49 ile iş akdinin feshini verdi. Biz hukuki mücadeleye başlattık” dedi.

‘MUTLAKA AMA MUTLAKA KAZANACAĞIZ’

İşverene “Bu hukuksuzluğu durdurun” çağrısında bulunan Atsız, mücadele edenin her zaman kazandığını hatırlatarak, “Mücadele her zaman yolumuzu aydınlatır. Mutlaka ama mutlaka kazanacağız” dedi

Urfa'dan gelen işçi Abdullah Gezer ise , “Bu ekmek kavgasıdır. Direne direne kazanacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından işçiler, DEDAŞ önünde oturma eylemi başlattı. Eylem sürüyor. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.