İstanbul'da protesto: Zamlar geri alınsın, faturayı tekeller ödesin

İstanbul'da protesto: Zamlar geri alınsın, faturayı tekeller ödesin

İstanbul'da siyasi partiler, meslek örgütleri ve demokratik kitle örgütlerinin bir araya geldiği İstanbul Zamlar Geri Alınsın Koordinasyonu, "geçinemiyoruz" diyerek eylem yaptı, fatura yaktı.

İstanbul Zamlar Geri Alınsın Koordinasyonu elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve temel tüketim maddelerine yapılan zamları protesto etmek için Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. "Zamlar geri alınsın" pankartı açan kitle, sık sık "Saraya değil emekçiye bütçe", "Hükümet istifa", "AKP mezara, halk iktidara", "AKP'den hesabı emekçiler soracak", "Yapılan zamlar geri alınsın" sloganları attı.

'ENERJİDE YAŞANAN BİR SOYGUNDUR'

Zamlar Geri Alınsın Koordinasyonu'ndan 4 farklı ismin okuduğu ortak açıklamada, "İstanbul’un ve Türkiye’nin dört bir yanında sokaklara çıkan binlercemiz aynı sözü söylüyoruz. Zamlar geri alınsın!" sözleri vurgulandı.

Ortak açıklamayı okuyan TÜKODER MYK Üyesi Oya Erakıncı, Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, Sol Parti İstanbul İl Başkanı Leyla Koçüzüm ve HDP İstanbul Eş Sözcüsü İlknur Birol, "Enerjide yaşanan bir soygundur. Bu soygun hikayesi özelleştirme politikalarıyla başladı. Önce Türkiye Elektrik Kurumu kamu iktisadi teşekkülü olmaktan çıkarıldı. Sonra elektrik üretiminde özel sektör boy göstermeye başladı. Kurdukları konsorsiyumlarla bir avuç şirket; Cengiz, Kolin, Limak, Sabancı, Zorlu, Aksa, Çalık… Hepsi çok tanıdık! Nerede bir emek sömürüsü var nerede bir doğa yağması var altından bu şirketler çıkıyor. Bu şirketler emekçinin ürettiği zenginliği ve ülkemizin varlıklarını talan eden hırsız şirketler. Bu şirketler halkın parasıyla servetlerine servet katarken, işlerini yapmadıkları için Isparta’da halk günlerce soğukta, karanlıkta kaldı. Yıl 2022; Isparta’da bir kişi donarak öldü" dedi.

'BU ZAMLARI GERİ ALDIRACAĞIZ'

"İnsanca yaşayacak ücret ve güvenceli iş istiyoruz" sözlerinin vurgulandığı ortak açıklamada, "Bizler; İstanbul’da siyasi partilerden demokratik kitle örgütlerine, kadın örgütlerinden ekoloji örgütlerine, dayanışma meclislerinden derneklere geniş bir bileşenle başta enerji olmak üzere halkın hayatını giderek zorlaştıran zamlara karşı bir araya geldik. Biz bu zamları geri aldıracağız.

Taleplerimizi buradan bir kez daha yineliyoruz, zamlar geri alınsın, faturayı tekeller ödesin! Temel tüketimde vergiler kaldırılsın. Her haneye 230 kilovata kadar bedava elektrik sağlansın. Enerji dağıtım ve üretimi kamusal olarak sağlansın, şirketlere el konulsun ve halkın denetimine açık halkın yararına planlansın. Yoksuldan alıp zengine veriyorlar. Biz bu zamları geri aldıracağız!" sözlerine yer verildi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.