İsrail'den Gazze'de 'insani bölge' açıklaması

İsrail'den Gazze'de 'insani bölge' açıklaması

İsrail ordusu, Gazzelilere güneye gitme çağrısını yineleyerek 'insani yardım' sağlanacağını söyledi. John Kirby, ABD Başkanı Biden'ın İsrail ziyaretinde Netanyahu'ya 'zor sorular' soracağını bildirdi.

 İsrail'in Gazze'de 500'den fazla kişiyi katlettiği el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırısına tepkiler sürerken İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Gazzelilere bölgenin güneyine gitme çağrısını yineleyerek 'insani yardım yapılacağını' açıkladı.

İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyetlerini yürüten Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi'nin (COGAT) sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden bu sabah yapılan açıklamada, IDF'nin Gazze kentinde yaşayanları 'korunmaları için' güneye gitmeye çağırdığı belirtilerek, "Al Mawasi, ihtiyaç oldukça uluslararası insani yardımın sağlanacağı yerdir" denildi. Paylaşımda Batı Han Yunus'taki Al Mawasi'nin 'insani bölge' olarak adlandırıldığı da görüldü. Reuters'ın aktardığına göre, İsrail ordu sözcüsü, yardımların Gazze'ye girişine izin verilip verilmediği yönündeki sorusuna yanıt vermedi. 

KIRBY: PATLAMANIN SEBEBİNİ BELİRLEMEYE ÇALIŞIYORUZ

ABD Başkanı Joe Biden'a İsrail ziyaretinde eşlik eden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin aktardığına göre, Kirby, Biden yönetiminin Gazze'deki hastanedeki patlamanın sebebini belirlemeye çalıştığını söyledi. "Korkunç can kayıpları karşısında hepimiz şok olduk" diyen Kirby, ölü sayısının 'tek bir olay için afallatıcı olduğunu' belirtti. "Hepimiz ne olmuş olabileceğini bilmek istiyoruz" diye konuşan Kirby, "Masum sivil hayatların acı çekmemesi, masum sivil can kayıpları olmaması, masum sivillerin yaralanmaması gerektiğine olan kesin inancımızda netiz" dedi.

'BIDEN ZOR SORULAR SORMAYI PLANLIYOR'

Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail ziyareti sırasında Başbakan Benjamin Netanyahu ve diğer üst düzey yetkililere 'zor sorular' sormayı planladığını anlatan Kirby, Biden’ın Tel Aviv ziyaretinden sonra Ürdün’de katılacağı dörtlü zirvenin hastane saldırısından sonra 3 gün yas ilan edilmesi nedeniyle tarafların ortak kararı ile iptal edildiğini söyledi.

Biden’ın hastane saldırısından sonra Ürdün Devlet Başkanı Kral Abdullah ile konuştuğunu belirten Kirby, "Her ikisi de özellikle Başkan Abbas'ın 3 günlük yas için evine dönmek istediğini açıkça belirtmesi nedeniyle bu toplantıyı erteleme konusunda hemfikirdi. Bu ortak alınan bir karardı" ifadelerini kullandı. Kirby, Biden’ın İsrail'den dönüşte Mısır ve Filistin başta olmak üzere taraflarla telefon diplomasisine devam edeceğini kaydetti.

'BÖLGEDE ÖNEMLİ ULUSAL GÜVENLİK ÇIKARLARIMIZ VAR'

Doğu Akdenize gönderilen ABD uçak gemisi filosu hakkındaki soruya da Kirby, bu askeri gücün orada 'güçlü bir caydırıcılık sinyali' için bulunduğunu belirtti. Kirby, "Bu çatışmayı isteyen veya bu çatışmanın nedenini düşünen herhangi bir aktöre, ulus devlete veya terörist gruba bunu yapmamaları gerektiğini açıkça belirtmek amaçtır" diye konuştu.

ABD’nin İsrail'e savaş amaçlı asker yerleştirmek gibi bir planı ya da niyeti olmadığını söyleyen Kirby, "Ancak bölgede önemli ulusal güvenlik çıkarlarımız var, bunlar değişmedi. Aslına bakılırsa belki de şu anda yakın geçmişte olduğundan daha önemli halde geldi ve bu güçler gerektiğinde ulusal çıkarlarımızı koruma ve savunma konusunda samimi bir yetenek sergilemek için orada kalacak" ifadelerini kullandı.

HİZBULLAH: BUGÜN ÖFKE GÜNÜ OLMALI

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi de Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yapılan saldırıyı kınadı. Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, "Siyonist suç çetelerinin işlemiş olduğu korkunç ve vahşi suçlardan dolayı insanlığın alnı terliyor" ifadeleri yer aldı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, tüm kınamaların artık yeterli olmadığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "İslam dünyası ve Arap ülkelerindeki ümmetimizin halklarına derhal harekete geçip sokaklarda ve meydanlarda bu büyük öfkeyi ifade etmelerini istiyoruz." Açıklamada, çarşamba gününün İsrail'e karşı ve ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'i ziyaretine karşı "öfke günü" olması istendi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.