İsrail'de Meclis Başkanlığı'na Cizreli Yahudi bir Kürt olan Mickey Levy seçildi

İsrail'de Meclis Başkanlığı'na Cizreli Yahudi bir Kürt olan Mickey Levy seçildi

İsrail'de yeni kurulan hükümetin Meclis Başkanlığı'na seçilen Mickey Levy, Cizreli Yahudi bir Kürt aileden geliyor. Levy, 2015'teki bir söyleşide Kudüs'ün Kürt mahallesinde doğduğunu anlatmıştı.

 İsrail'de yeni kurulan hükümetin Meclis Başkanlığı'na, Cizreli Yahudi bir Kürt olan Mickey Levy seçildi. Gelecek Var (Yeş Atid) partisinin milletvekili Levy, eski başbakan Benyamin Netanyahu'nun öncülük ettiği bloktaki partilerden Şas'ın vekili Yaakov Margi'yle yarıştı. Levy, 120 milletvekilinden 67'sinin desteğini alarak yeni Meclis Başkanı seçildi.

Mickey Levy, İsrail'e Cizre'den göç etmiş Yahudi bir Kürt aileden gelmesiyle dikkat çekiyor. Kendisi 1951'de Kudüs'te doğmuş, Sefarad Yahudisi olan ailesi ise onun doğumundan önce Cizre'den İsrail'e göç etmiş. 

'EVİMİZDE SÜREKLİ KÜRTÇE KONUŞULURDU'

Levy 2015'te Rudaw ile söyleşisinde, çocukken çok iyi Kürtçe konuştuğunu anlatmıştı. Levy şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ailem Kürdistan'dan, Cizre'den... Cizre'nin küçük bir köy olduğunu zannediyordum ama şu an sizden büyük bir kent olduğunu ve Türkiye'nin parçası olduğunu duyuyorum. Bunu gerçekten bilmiyordum. Ailem İsrail'e gelince, ben Kudüs'te doğmuşum. Şimdi evliyim ve dört çocuğum var. Eşim Kürt değil. Kürtçeyi konuşmakta yeterli değilim ama gayet iyi anlıyorum. Evimizde sürekli Kürtçe konuşurduk. Ben de Kürtçeyi geçmişte iyi konuşurdum ama artık öyle değil. Biliyor musunuz, Kudüs'te yüzde 100 Kürt olan bir mahallede doğdum. Knesset'e [İsrail parlamentosu] yakındı. Orada o zamanlar kimse İbranice konuşmazdı. Sadece Kürtçe konuşurlardı. İyi bir histi. Şimdi bile insanlara Kürt mahallesini sorsanız, benim doğduğum yeri gösterirler." 

Levy aynı söyleşide, şahsi görüşünün 'Kürdistan'ın bir gün bağımsız olması' yönünde olduğunu ve İsrail'in de gelecekte bunu desteklemesini umduğunu söylemişti.

2013’ten beri milletvekili olan Levy, siyasetten önce ordu ve emniyette farklı görevlerde bulundu; 2000-2004 arasında İsrail polisinin Kudüs'teki en tepe yöneticiliğini yürüttü. 33’üncü hükümette de Maliye Bakanlığı yaptı. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum