İsrail saldırıları birçok ülkede protesto edildi

İsrail saldırıları birçok ülkede protesto edildi

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı birçok ülkede yapılan eylemlerde, saldırıların durdurulması istendi.

İsrail’in Gazze'deki El Ehli Hastanesi'ne yönelik 500'e yakın kişinin hayatını kaybettiği, yüzlercesinin yaralandığı saldırı birçok ülkede protesto edildi. Filistin halkına destek verilen eylemlerde İsrail'in saldırılarının durdurulması istendi, ateşkes çağrısı yapıldı. 

ABD

ABD'nin başkenti Washington DC'de, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına tepki olarak "ateşkes" talebiyle düzenlediği protestoda göstericiler, Kongre'de oturma eylemi yaptı. Önce Capitol Binası yakınlarında toplanan yüzlerce kişi İsrail'in Filistin saldırılarını protesto etti.

Birçok savaş karşıtı Yahudi grubun da katıldığı eylemde göstericilerin bir kısmı, daha sonra Kongre binasına girerek oturma eylemi yaptı. "Barış için Yahudi Sesi" adlı organizasyonun sosyal medya platformundan paylaşılan Kongre içindeki anlara dair görüntülerde, göstericilerin alkışlarla "Şimdi ateşkes" sloganları attığı duyuldu. Paylaşımda, "Yüzlerce Amerikalı Yahudi Kongre'de oturma eylemi düzenliyor ve Gazze'de ateşkes çağrısı yapana kadar Kongre'den ayrılmayacağız. Binlerce ABD Yahudisi dışarıda protesto ederken, aralarında iki düzine hahamın da bulunduğu 350'den fazla kişi içeride dua ederek direniş gösteriyor" ifadelerine yer verildi.

Kongre'de oturma eylemi yapan göstericilere müdahale eden polis, burada onlarca kişiyi gözaltına aldı.

LÜBNAN

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği'nin önünde toplanan eylemciler, molotof kokteylleri ve taşlarla güvenlik güçleriyle çatıştı ve yakınındaki bir binayı ateşe verdi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Lübnan'a yönelik seyahat uyarısını "seyahat etmeyin" seviyesine yükseltirken, ABD hükümet personelinin aile üyelerinin gönüllü ve geçici olarak ülkeyi terk etmelerine izin verdi.

ÜRDÜN

Ürdün, hastane saldırısı üzerine Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın ülkeye yapacağı ziyareti iptal ettiğini duyurdu. Son günlerde eylemlerin arttığı ülkede yaklaşık 5 bin Ürdünlü Amman'daki İsrail Büyükelçiliği yakınlarında eylem düzenledi. 

MISIR

1970'lerin sonunda İsrail ile barış yapan ilk Arap ülkesi olan Mısır'da üniversitelde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınamak üzere yüzlerce öğrenci bir araya geldi. Öğrenciler Kahire, İskenderiye ve diğer şehirlerdeki protestolarında İsrail karşıtı sloganlar attı. 

TUNUS

Ülkede göstericiler üst üste ikinci gün, Fransız Büyükelçiliği önünde toplanarak saldırıyı portesto etti. Fransa ve ABD'yi İsrail ile Hamas savaşında "Siyonistlerin müttefiki" olmakla suçlayan binlerce kişi "Büyükelçinin görevden alınması bir görevdir" şeklinde sloganları attı.

FAS

Ülkede İslamcı partiler ittifakı ve sol koalisyon tarafından düzenlenen mitingde iki kilometre boyunca uzanan kalabalıklar başkent Rabat'ta yürüdü. Yürüyüşte "Filistin'i halk özgürleştirecek" sloganları atıldı. 

LİBYA

Libya'da yüzlerce kişi, Filistin bayrakları sallayarak, Şehitler Meydanı'nda toplanmadan önce Trablus sokaklarında tur attı. Göstericiler Gazzelilere destek sloganları attı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.