İsrail ordusu: Gazze’deki gazetecilerin güvenliğini garanti edemeyiz

İsrail ordusu: Gazze’deki gazetecilerin güvenliğini garanti edemeyiz

İsrail ordusu, AFP ve Reuters'a yazdığı mektupta, Gazze’deki gazetecilerinin güvenliğini garanti edemeyeceklerini belirterek ‘güvenlikleri için tüm gerekli önlemleri almalarını’ tavsiye etti.

Gazze’ye yönelik hava ve kara operasyonlarını genişleten İsrail, İngiltere merkezli Reuters ile Fransa merkezli AFP haber ajanslarına gönderdiği mektupta Gazze Şeridi’ndeki gazetecilerin güvenliğini garanti edemeyeceğini yazdı.

Reuters’ın aktardığına göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), iki ajansın, gazetecilerinin İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hedef alınmayacağı yönünde güvence talep etmesinin ardından bu hafta Reuters ve AFP'ye yazdığı mektupta, “IDF, Gazze boyunca Hamas’ın tüm askeri eylemlerini hedef alıyor” dedi. IDF, Hamas’ın ‘kasıtlı bir biçimde askeri operasyonlarını gazeteci ve sivillerin yakınlarında gerçekleştirdiğini’ ileri sürdü. 

‘TÜM GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMANIZI ŞİDDETLE TAVSİYE EDİYORUZ’

IDF ayrıca Hamas hedeflerine yönelik yüksek şiddetli saldırıların gazetecilerin çevrelerindeki binalara zarar verebileceğini ve Hamas roketlerinin yanlış ateşlenmesi sonucu Gazze’deki insanların ölebileceğini kaydetti. IDF, iki ajansa gönderdiği mektuba şu sözlerle son verdi: “Bu şartlarda çalışanlarınızın güvenliğini garanti edemeyiz; güvenlikleri için tüm gerekli önlemleri almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.”

Hamas ise IDF’nin dile getirdiği Gazze'deki ‘askeri operasyonları gazetecilerin olduğu bilinen bölgelerin yakınlarında gerçekleştirme’ iddiası hakkında yorumda bulunmadı.

‘KORKUSUZCA HABER YAPMA YETİMİZ TEHDİT ALTINDA’

Reuters ve AFP ise konu hakkında yaptıkları açıklamalarda gazetecilerin güvenliğiyle ilgili endişelerini dile getirdi. Reuters, “Sahadaki durum vahim; IDF’nin çalışanlarımızın güvenliğiyle ilgili güvence verme konusunda isteksizliği bu çatışma hakkında yaralanma ya da öldürülme korkusu olmadan haber yapma yetimizi tehdit ediyor” dedi.

AFP Küresel Haber Direktörü Phil Chetwynd, kendilerinin de aynı mektubu aldıklarını teyit ederek, “İnanılmaz tehlikeli bir durumdayız; dünyanın son derece tehlikeli şartlarda çalışan çok sayıda gazeteci olduğunu anlaması önemli” diye konuştu.

Gazetecileri Koruma Platformu (CPJ) 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail-Filistin çatışmaları ve 8 Ekim’den bu yana Lübnan sınırında Hizbullah’la devam eden karşılıklı saldırılarda en az 27 gazetecinin öldürüldüğünü açıklamıştı. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.