İsrail ile İran arasındaki gerilim yükseliyor

İsrail ile İran arasındaki gerilim yükseliyor

İran'ın Şam Büyükelçiliğine yönelik İsrail saldırısı ile birlikte iki ülke arasındaki gerilim karşılıklı tehditlerle büyüyor.

1 Nisan'da İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasının İsrail savaş uçakları tarafından bombalanmasıyla başlayan olaylar, İran ve İsrail arasındaki gerilimi tırmandırdı. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, saldırıya karşı sert bir tepki gösterdi ve "Şeytani rejim bir hata yaptı ve cezalandırılmalı, cezalandırılacak da" tehdidinde bulundu.

"İran bize saldırırsa karşılık vereceğiz, İran'a saldıracağız"

Bu gerginlik ortamında İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, İran'ı hedef aldığı bir sosyal medya paylaşımında, "İran bize saldırırsa karşılık vereceğiz, İran'a saldıracağız" ifadesini kullandı. İran'ın bölgesel politikalarına karşı sert bir duruş sergileyen İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, "Orta Doğu'nun neresinde olursa olsun, İsrail topraklarına saldıranlara karşı, kararlı bir saldırı eylemiyle çok hızlı bir şekilde nasıl karşılık vereceklerini bildiklerini" söyledi. Gallant, ayrıca İsrail'in sürprizlerle dolu bir tepki vereceğini ve düşmanlarının neyle karşılaşacaklarını asla bilemeyeceklerini belirtti.

Biden: İsrail'e olan güvenlik taahhüdümüz sarsılmaz

Bu süreçte ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e desteklerini dile getirdi ve İran'ın İsrail'e yönelik tehditlerini ciddiye aldıklarını vurguladı. Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında konuşan Biden, "İran'ın İsrail'e yönelik ciddi saldırı tehdidini de görüşmemizde ele aldık. Başbakan Netanyahu'ya da söylediğim gibi, İran'dan ve onun bölgedeki vekillerinden gelen tehditlere karşı İsrail'e olan güvenlik taahhüdümüz sarsılmaz. Tekrar ediyorum, sarsılmaz" diyerek, İsrail'in güvenliğini sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, İran'ın bölgesel tehditlerine karşı İsrail'e tam destek verdiklerini ve Tel Aviv'in yanında olduklarını vurguladı. Telefon görüşmesinde İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Gazze krizi ve bölgedeki diğer gelişmeleri değerlendiren Blinken, İran'ın bölgesel vekillerinin tehditlerine karşı İsrail'in yanında olduklarını iletti.

 Yüksekova Haber
Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.