İsrail: Erdoğan tanımasa da Kudüs başkent

İsrail: Erdoğan tanımasa da Kudüs başkent

İsrail Erdoğan'a cevap vererek Kudüs'ün 3 bin yıllık başkenti olduğunu söyledi. Filistin yönetimi arabulucu isteyecek.

Partisinin bugünkü grup toplantısında, “Kudüs ABD tarafından İsrail’in başkenti olarak tanınırsa İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesileceğini” söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a İsrail’den yanıt geldi. Haaretz gazetesinin aktardığına göre üst düzey İsrailli bir yetkili bu sözlere, “Erdoğan tanısın ya da tanımasın, Kudüs 3 bin yıldır Yahudilerin ve 70 yıldır da İsrail’in başkentidir” yanıtını verdi.

‘YÜZYILIN ANLAŞMASI, KUDÜS’E GÖMÜLÜR’

Mahmud Abbas’ın liderliğindeki Filistin Yönetimi ise Trump hükümetine “büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasının, iki devletli çözüm çabalarının gömülmesi anlamına taşıyacağı”na dair uyarılar yapıyor. Abbas’ın yardımcısı Mecdi Halidi, ABD’nin Ortadoğu’da arabulucu olarak itibarı kalmayacağı uyarısı yaptı. Filistinli müzakereci Nebil Şaat da, Trump’ın İsrail-Filistin anlaşması planları yapıp bundan ‘yüzyılın anlaşması’ diye söz ettiğini yahut Saddam’ın dile getirdiği gibi ‘tüm işlemlerin anası’ diye de söz edebileceğini ama ‘birleşik Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanırsa ‘tüm anlaşmaların anasının Kudüs’ün kayaları altında kalıp öleceğini’ söyledi.

‘IŞİD KUDÜS İÇİN ADAM TOPLUYOR’

Şaat, şu anda IŞİD’in Kudüs’ü savunmak için adam topladığını, birleşik Kudüs’ün tanınması halinde de bölgedeki engellemenin bir imkanı kalmayabileceğini savundu. Filistin Yönetimi, Trump Kudüs’ü başkent olarak tanıdığını açıklarsa, Çin, Rusya ve Avrupa Birliği’nden yardım ve arabuluculuk istemeyi planlıyor. Şu ana kadar Ürdün ve Fransa Trump’ı böyle bir adım atmaması konusunda uyarmıştı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.