'IŞİD'in IKBY'ye maliyeti 650 milyon dolar'

'IŞİD'in IKBY'ye maliyeti 650 milyon dolar'

IŞİD'in 2014'te Irak'ta başlattığı savaşın, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde 650 milyon dolarlık bir hasara yol açtığı açıklandı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) IŞİD’le üç yıllık savaşın 650 milyon dolar zarar yol açtığını açıkladı. Savaştan en ağır hasarı alan bölge ise Şengal.

IKBY Bayındırlık Bakanı Darbaz Kosrat Rasul, “Calavla’dan Şengal’e uzanan bölgede hasarın 650 milyon dolar olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

Erbil’den yayın yapan Rudaw sitesine konuşan Rasul, 650 milyon dolarlık hasarının 450 milyon dolarının Şengal’de tespit edildiğini açıkladı.

Iraklı Kürt bakan, Şengal’in ardından en büyük hasarı alan bölgelerin de Calavla ile Kerkük’ün güneyi olduğunu söyledi. Rasul, Kürdistan bölgesinin Suriye sınırında yaklaşık 12 bin evin hasar gördüğünü aktardı.

Rasul, IŞİD’den temizlenerek peşmerge kontrolüne geçen bölgelerdeki altyapı ve yeniden inşa çalışmalarına ilişkin de bilgi verdi. Buna göre, Kürt yönetimi Bağdat’taki merkezi yönetimin 2017’de yeniden inşaya ayırdığı 100 milyon dolarlık bütçeden de yüzde 10 pay aldı.

‘ŞENGAL MÜZE OLABİLİR’

Rasul, IŞİD’in Ezidi soykırımını gerçekleştirdiği Şengal’in bir müzeye dönüştürülme ihtimalinden de söz etti. Bu önerinin Birleşmiş Milletler kurumları ile paylaşıldığını, kabine toplantılarında da ele alındığını belirten Rasul “Henüz verilmiş bir karar yok ama konuyu görüştük. Şengal halkının fikirleri de önemli çünkü tek taraflı bir karar almak istemiyoruz” dedi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.