IŞİD kimyasal silah fabrikası ele geçirdi

IŞİD kimyasal silah fabrikası ele geçirdi

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü Irak’ta sarin ve hardal gazı üreten bir kimyasal silah fabirkasını ele geçirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, IŞİD militanlarının başkent Bağdat’ın 70 kilometre kuzeybatısında bulunan Musenna bölgesinde Saddam rejimi döneminde kalan, hardal ve sarin gazı üreten bir kimyasal silah fabrikasını ele geçirdiğini açıkladı.
 
Psaki ele geçirilen kimyasal silah fabrikasının çok eski ve kullanışsız olduğunu belirterek, “Fabrikada kimyasal maddeler bulunsa bile örgütün bunları güvenli bir şekilde başka bir bölgeye götürüp işlamesi imkânsız görünüyor” dedi.
 
Amerikan istihbarat birimlerini raporlarına göre, bu fabrika Saddam Hüseyin tarafından 1980’li yılların başında inşa edildi ve 1988 yılına kadar 394 ton sarin ve hardal gazları üretildi. Saddam rejiminin askeri açıdan stratejik gördüğü bu fabrika 1. Körfez Savaşı’nın ardından kapatıldı.
Fabrika 1990’larda Saddam rejiminin kimyasal silahlarının imhasının denetlenmesi için kullanıldı.
 
IŞİD Seklawiye ilçesini ele geçirdi.
 
Öte yandan Irak’ın orta bölgelerinde IŞID militaları ile ordu güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor. Konuyla ilgili BasNews’e konuşan Feluce güvenlik güçlerinden bir kaynak, IŞİD militanlarının Feluce’nin kuzeyine düşen Seklawiye ilçesini ele geçirdiğini bildirdi.
 
Kaynak, Irak Ordusu ile militanlar arasında çıkan çatışmada 8 askerin öldüğünü de aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum