İranlı üç yönetmen tutuklandı

İranlı üç yönetmen tutuklandı

İran'da protestoculara karşı müdahaleyi eleştiren bildiriyi imzaladıkları gerekçesiyle tutuklanan yönetmenler Mohammad Rasoulof ve Mostafa Aleahmad’ın ardından Jafar Panahi de tutuklandı.

İran'ın Abadan kentinde 10 katlı bir iş merkezinin (Metropol) çökmesiyle 43 kişinin hayatını kaybetmesi, pek çok ihmali gündeme getirdi. 

Ölümlerden sonra başlayan protestolarda, eylemcilere sert bir şekilde müdahale edilmesini eleştiren sinemacılar tutuklanmaya başlandı.

İran devlet haber ajansı IRNA, yönetmen ve yapımcı Mohammad Rasoulof ve Mostafa Aleahmad'ın ardından dün (11 Temmuz) iki yönetmeni ziyarete giden Jafar (Cafer) Panahi'nin de tutuklandığı duyurdu. 

Böylece "Silahını Bırak" bildirisine imza atan 70'ten fazla İranlı sinemacının üçü, bir hafta içinde tutuklanmış oldu.

Ne olmuştu?

23 Mayıs 2022'de iş merkezi Metropol'ün çöküşü, geçmişteki ulusal felaketleri hatırlattığı ve İran'daki kalitesiz inşaat uygulamalarını, hükümetin yolsuzluğunu ve ihmalini bir kez daha gözler önüne serdiği için kitlesel protestolar başladı.

Protestolara güvenlik güçlerinin müdahalesi sonrasında 70'ten fazla İranlı sinemacı hazırladıkları "Silahını Bırak" bildirisiyle, müdahaleleri eleştirdi.

Bildirinin imzacılarından dünyaca ünlü sinema yönetmeni ve yapımcı Mohammad Rasoulof ile Mustafa Al Ahmed, 8 Temmuz'da "Devrim karşıtlarıyla bağlantılı olmak ve toplumu kışkırtmak" iddiasıyla tutuklandı.

Jafar Panahi, tutuklanan meslektaşlarıyla ilgili iki gün önce (10 Temmuz) sosyal medya hesabından "'Silahını Bırak' adlı bildiride yasadışı bir talep mi vardı da sevgili sinemacılar Muhammed Resulof ve Mostafa Aleahmad o bildiriyi imzaladıkları için tutuklandı? 43 yıldır defalarca şahit olduğumuz şiddetten kaçınmayı teşvik etmek suç mudur?" demişti.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.