İranlı oyuncu Taraneh Alidoosti tahliye edildi

İranlı oyuncu Taraneh Alidoosti tahliye edildi

İran’da Jîna Mahsa Amini’nin ölümüyle başlayan protestolara destek vermesinin ardından tutuklanan oyuncu Alidoosti'nin avukatı, oyuncunun Tahran’daki Evin hapishanesinden kefaletle serbest bırakılacağını açıklamıştı.

İranlı oyuncu Taraneh Alidoosti, Aralık 2022'den bu yana tutulduğu başkent Tahran'daki Evin hapishanesinden bugün tahliye edildi. 

Alidoosti'nin avukatı, oyuncunun kefaletle serbest bırakılacağını açıklamıştı.

Taraneh Alidoosti, Jîna Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolara desteğini açıklamış, ardından, 'ülkedeki rejim karşıtı gösterilere destek vermek', 'yanlış ve çarpıtılmış içerikler paylaşmak' ve 'eylemleri kışkırtmak' gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Alidoosti'nin serbest bırakılacağını annesi Nadire Hekimullah de, Instagram hesabından yaptığı paylaşımla duyurmuştu.

İranlı oyuncunun avukatı da sabah saatlerinde sanatçının "senet karşılığı"nda şartlı tahliyeyle serbest bırakılacağını açıklamıştı.

Almanya'nın devlet kanalı ARD'nin Türkiye, İran ve Kıbrıs muhabiri Katharina Willinger, oyuncunun serbest bırakıldıktan sonra hapishanenin öndünde çektirdiği fotoğrafı sosyal medyadan paylaştı:

Ne olmuştu?

İran'da gözaltındayken komaya giren ve 16 Eylül 2022'de hayatını kaybeden Jîna Mahsa Amini'nin ardından başlayan eylemlere destek veren oyuncu Taraneh Alidoosti 17 Aralık'ta tutuklandı.

Eylemlere destek veren İranlı oyuncu Taraneh Alidoosti, 'ülkedeki rejim karşıtı gösterilere destek vermek', 'yanlış ve çarpıtılmış içerikler paylaşmak' ve 'eylemleri kışkırtmak' gerekçesiyle tutuklandı.

Alidoosti, İran geneline yayılan Amini protestolarına destek vermek için Instagram hesabından başörtüsüz bir fotoğraf yayınlamıştı.

Oyuncu, yayınladığı fotoğrafta, "Jin, Jiyan, Azadi" (Kadın, Hayat, Özgürlük) yazılı bir döviz de göstermişti. Alidoosti son olarak, protestoculardan Muhsin Şikari'nin 8 Aralık'ta idam edilmesine tepki göstermişti.

Taraneh Alidoosti, daha önce yaptığı açıklamada 'ne olursa olsun İran'da kalmaya devam edeceğini' söylemiş, İran'da güvenlik güçlerinin saldırısı sonucu ölenlerin aileleriyle dayanışma için kariyerine ara vereceğini duyurmuş ve şöyle demişti:

"Bu cesareti, yıllardır her gün direnişle hayatlarını sürdüren toprağımın kadınlarından miras aldım... Kalacağım, vazgeçmeyeceğim, tutsakların ve öldürülenlerin ailelerinin yanında duracağım. Evim için savaşacağım, haklarımı savunmak için ne bedel olursa olsun ödeyeceğim ve en önemlisi bugün birlikte inşa ettiğimiz şeye inanıyorum."

Dünyanın dört bir yanından oyuncular, tiyatro yazarları, edebiyatçılar ve yönetmenler, başörtüsüz bir fotoğrafını paylaşıp İran'daki protestolara desteğini açıkladıktan sonra tutuklanan oyuncu Taraneh Alidoosti için özgürlük talep eden açık bir mektup yazmıştı.

Alidoosti'nin de oynadığı Oscar ödüllü The Salesman (Satıcı) filminin yönetmeni Asghar Farhadi de oyuncuya desteğini açıklamıştı.

Farhadi, "Taraneh ile dört filmde birlikte çalıştım ve şimdi o ülkesinin insanlarına destek verdiği ve verilen haksız cezalara karşı olduğunu dile getirdiği için hapishanede. Eğer bu şekilde desteğini göstermek suçsa, o zaman bu ülkedeki on milyonlarca insan suçludur" demişti.

Taraneh Alidoosti, 2016'da en iyi yabancı film Oscar'ı alan The Salesman filmi ile dünya çapında ün kazanmıştı. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.