İran'ı karıştıran istifada Esad iddiası: Zarif davet edilmedi!

İran'ı karıştıran istifada Esad iddiası: Zarif davet edilmedi!

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in ani istifa kararıyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Buna göre Zarif, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 2011'den beri Tahran'a yaptığı ilk ziyaretten haberdar edilmedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in görevi bırakmasıyla ilgili kriz, istifanın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından reddedilmesiyle sona ermiş görünüyor. Bununla birlikte, Zarif’in niçin ani bir kararla istifa ettiğine ilişkin spekülasyonlar devam ediyor. Bir iddiaya göre Zarif, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın İran’a 2011’den bu yana yaptığı ilk ziyaretteki görüşmelere davet edilmediği için istifa etti.

‘ESAD’IN GELECEĞİNDEN HABERDAR DEĞİLDİ’

Al Monitor sitesine konuşan kaynaklara göre Zarif, Esad’ın pazartesi günkü ziyaretinden Dışişleri Bakanlığı’nın haberdar edilmemesine ve Suriye liderinin temaslarına kendisinin davet edilmemesine içerledi. Siteye konuşan bir kaynak, “Zarif’in istifasının arkasındaki ana sebep açık: Esad ile Ruhani’nin ziyaretine katılmadığı için bozuldu” dedi.

‘İTİBAR KAYBETTİM’ DEDİĞİ İDDİA EDİLİYOR

İran merkezli Entekhab sitesi de, Zarif’in ‘basında geniş yer bulan bu görüşmelerde yer almadığı için itibar kaybına uğradığını’ söylediğini yazdı.

ZARİF YOK, SÜLEYMANİ VAR

Esad pazartesi günkü ziyaretinde, Ruhani’nin yanı sıra İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile biraraya gelmişti. İç savaşta Suriye ordusuna sahada destek veren Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani de bu görüşmelere katılmıştı. Ancak İran dış politikasının ‘vitrin yüzü’ olmasına rağmen Zarif’ bu temaslara katılmamıştı.

SÜLEYMANİ: DIŞLAMAK GİBİ BİR NİYET YOKTU

Zarif’in istifası sonrası yapılan açıklamalar da dikkat çekiciydi. Ruhani istifaya dair ilk açıklamasında ‘Esad’ın ziyarette İran dış politikasına teşekkür ettiğini’ vurgularken, Süleymani de iddialara açıklık getirdi. İranlı komutan, “Bu buluşmadan Zarif’i dışlamak gibi bir niyet olmadığına dair işaretler var ve İslam Cumhuriyeti’nin dışişleri bakanı olarak, kendisinin ülkenin dış politikasındaki en yetkili kişi olduğunu vurgulamak isterim” dedi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.