İran'dan Körfez'e 'saldırmazlık paktı' teklifi

İran'dan Körfez'e 'saldırmazlık paktı' teklifi

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'nin artan baskısı karşısında Körfez ülkelerine 'saldırmazlık paktı' önerdiklerini açıkladı.

ABD’nin İran’a karşı ekonomik yaptırımlarını artırıp bölgeye 1500 asker gönderme kararının yankıları sürüyor. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, son gelişmeleri ele almak için gittiği Bağdat’ta ‘bir saldırıya karşı kendilerini savunacaklarını’ söyleyerek meydan okurken, bir yandan da Körfez ülkelerine bir saldırmazlık paktı önerdiklerini açıkladı.

Iraklı mevkidaşı Muhammed el Hekim’le ortak nasın toplantısında konuşan Zarif, Tahran’ın ‘askeri ve ekonomik sladırganlığa karşı kendisini güçlü bir şekilde savunacağını’ söyledi. Zarif, Avrupa ülkelerine de, ABD’nin tek taraflı olarak çekildiği nükleer anlaşmanın devamı için daha fazla şey yapma çağrısında bulundu.

‘KÖRFEZ’LE DENGELİ İLİŞKİLER KURMAK İSTİYORUZ’

Zarif’in en dikkat çekici açıklaması ile Körfez ülkeleri ile ilgiliydi. İran Dışişleri Bakanı, Körfez’deki Arap komşuları ile dengeli ilişkiler kurmak istediklerini ve bir saldırmazlık paktı imzalama önerisi getirdiklerini açıkladı.

IRAK: İRAN’IN YANINDAYIZ

Irak Dışişleri Bakanı Hekim ise basın toplantısında, ABD ile İran arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını söyledi. Hekim, Amerikan yaptırımlarını ‘ekonomik abluka’ olarak niteleyip, bu durumu faydalı bulmadıklarını da ekledi. Hekim, “ABD’nin tek taraflı adımlarına karşı olduğumuzu açıkça ve dürüstçe söylüyoruz. İran İslam Cumhuriyeti’nin aldığı pozisyonu destekliyoruz” dedi.

Beyaz Saray’a gelmesinden bu yana İran’la ilişkileri sistematik olarak tırmandıran ABD Başkanı Donald Trump, son olarak ‘Tahran’a karşı savunma hattını güçlendirme’ amacıyla Ortadoğu’ya 1500 asker gönderme kararını açıklamıştı. ABD, bu ay Hürmüz Boğazı’nda petrol tankerlerine düzenlenen saldırılardan da İran Devrim Muhafızları’nı sorumlu tutmuştu. İran ise bu suçlamayı reddediyor.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.