İran'dan AB yaptırımlarına tepki: Cevap verme hakkımız saklı

İran'dan AB yaptırımlarına tepki: Cevap verme hakkımız saklı

AB ve İngiltere'nin Tahran'a yönelik son yaptırımlarına ilişkin konulan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kenani, "Onlara cevap verme hakkımız saklıdır" dedi.

İran, Mahsa Jina Amini'nin ölümü ve sonrasında ülkede başlayan protestolarla ilgili Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere'nin duyu yaptırımları, 'temelsiz, hukuka aykırı ve iç işlerine müdahale' olarak niteleyerek, 'karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu' duyurdu. İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, AB ve İngiltere'nin Tahran'a yönelik son yaptırımlarına ilişkin açıklama yaptı.

AA'nın aktardığına göre Kenani, 'temelsiz, hukuka aykırı ve İran'ın iç işlerine müdahale' olarak nitelendirdiği İranlı kişi ve kurumlara yönelik uygulanan yaptırımları kınadıklarını belirtti. Avrupa ülkelerini 'yaptırım bağımlılığıyla akıl ve ciddiyetten uzaklaşmakla' suçlayan Kenani, bu yanlış yaklaşımla İran ile Avrupa arasındaki etkileşimin daraldığını söyledi. Kenani, İran'ın yaptırımlara karşı gerekli önlemleri alacağını belirterek, "Ayrıca onlara cevap verme hakkımız saklıdır" ifadelerini kullandı.

AB, YAPTIRIM LİSTESİNİ GENİŞLETTİ

AB, İran'da Amini'nin ölümü ve sonrasında başlayan gösterilere yapılan müdahaleler nedeniyle İranlı 29 kişi ve 3 kuruluşa yeni yaptırımlar uygulama kararı almıştı. İnsan hakları ihlalleri gerekçesiyle alınan karar kapsamında İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Amini'yi gözaltına alan ekibin 4 üyesi, İran Devrim Muhafızları'nın bazı komutanları, Kara Kuvvetleri Komutanı Kiyumars Heydari yaptırım listesine eklendi. Ayrıca İran yayın kuruluşu Press TV, bir bilişim şirketi ve Besic milis güçleriyle bağlantılı bir vakıf da listeye dahil edildi.

İngiltere ise, insan hakları ihlallerinden sorumlu olduğu gerekçesiyle aralarında İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İsa Zarepur'un da bulunduğu 24 İranlı yetkiliye yaptırım kararı almıştı.

AB ve İngiltere geçen ay da protestolarla ilgili İranlı kişi ve kuruluşlara yaptırım uyguladığını duyurmuştu. İran da buna karşılık 19 Ekim'de biri bakan 9 üst düzey İngiliz yetkili ile bazı kurumlara ve 26 Ekim'de Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin de aralarında olduğu Avrupalı 12 kişi ve 8 kuruluşa yaptırım kararı almıştı. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.