İran’daki protestolarda ölü sayısı 378’e yükseldi

İran’daki protestolarda ölü sayısı 378’e yükseldi

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü, Jîna Mahsa Amini’nin ölümüyle başlayan protestolarda son bir hafta içinde yaklaşık 40 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) Jîna Mahsa Amini'nin "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolarla ilgili dün (19 Kasım) bir rapor açıkladı.

IHR'nin raporuna göre, son bir haftada güvenlik güçlerinin protestoculara yönelik saldırıları sonucu yaklaşık 40 kişinin hayatını kaybetmesiyle, üçüncü ayına giren protestolarda ölü sayısı 378'e yükseldi.

Ülkedeki 31 eyaletten 25'ine dair verilerin yer aldığı IHR raporunda, en fazla can kaybının Sistan-Beluçistan eyaletinde yaşandığı belirtildi.

Raporda, Sistan-Beluçistan'da 123, Tahran ve Kürdistan'da 40, Batı Azerbaycan'da 39, Mazenderan'da 33, Gilan 23, Elborz'da 15, Kirmanşah'ta 14, Huzistan'da dokuz, Horasan-ı Rezevi ve İsfahan'da beşer, Zencan ve Doğu Azerbaycan'da dörder, Merkezi, Kazvin ve Loristan'da üçer, Kohgiluye-Buyer Ahmed, Erdebil, İylam, Buşehr, Fars ve Hemedan'da ikişer, Hürmüzgan, Simnan ve Kirman'da da birer göstericinin öldüğü kaydedildi.

IHR'nin raporuna göre, hayatını kaybeden göstericilerden 47'si 18 yaş altında, 27'si kadın ve 351'i erkekti.

Protestoculara ateşli silahlarla saldırı

Öte yandan, İran'ın Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Mahabad kentinde düzenlenen protestolara emniyet güçleri ateşli silahlarla saldırdı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülere göre, dün gece Mahabad'da yaşanan olaylarda polis protestoculara karşı silah ve patlayıcılar kullandı.

Kentte rejim aleyhine sloganlar atan göstericiler, bazı caddeleri tuğla ve taşlarla kapattı. Emniyet güçlerinin göstericilere ateşli silahlarla saldırdığı kentte, yer yer patlama sesleri duyuldu.

Kente çok sayıda polisin sevk edildiği belirtilirken, rejim karşıtları sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla "Mahabad halkına yardım" çağrılarında bulunuyor. Çıkan olaylarda can kaybı ya da yaralı olup olmadığına ilişkin resmi makamlar tarafından henüz bir açıklama yapılmadı

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.