İran'da son bir yılda dördüncü kez tutuklanan gazeteci açlık grevine başladı

İran'da son bir yılda dördüncü kez tutuklanan gazeteci açlık grevine başladı

Nazila Marufiyan ilk olarak Ekim 2022'de Jîna Mahsa Amini’nin babasıyla röportaj yaptığı için tutuklanmıştı.

İran’da ahlak polisinin öldürdüğü Jîna Mahsa Amini’nin babasıyla röportaj yaptıktan sonra çeşitli gerekçelerle dördüncü kez tutuklanan gazeteci ve aktivist Nazila Marufiyan açlık grevine başladı.

Son olarak 30 Ağustos’ta tutuklanan Marufiyan’ın talebi koşulsuz tahliye ve gözaltına alınışı sırasında kendisine şiddet uygulayan kolluk kuvvetlerinin cezalandırılması.

Evin Hapishanesi’nde tutulan Marufiyan 31 Ağustos’ta gördüğü şiddet nedeniyle hastaneye götürülmüştü.

Marufiyan neden hapiste?

Marufiyan, Rouydad24 isimli haber sitesi için çalışıyordu. 19 Ekim 2022’de Jîna Mahsa Amini’nin babası Amjad Amini ile yaptığı ‘Yalan söylüyorlar’ başlıklı bir röportajı yayınladı.

Röportajı bir süre sonra yayından kaldırdı. 30 Ekim 2022’de Evin Cezaevi'ndeki Emniyet Savcılığı'nın talimatıyla tutuklandı.

23 yaşındaki gazeteci 9 Ocak'ta kefaletle serbest bırakıldı. Tahran Devrim Mahkemesi'nin 26'ncı Şubesi tarafından "rejim aleyhine propaganda yapmak" ve "kamuoyunu galeyana getirmek için yalan haber yayınlama" suçlamasıyla yargılanıp 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ceza ertelendi. 5 yıl da yurt dışı yasağı konuldu.

Ancak Marufiyan 9 Temmuz’da ifade için Evin Savcılığı’na çağrıldı ve ikinci kez tutuklandı.  Evin Cezaevi’ndeki 36 günlük tutukluluk sürecinin ardından Marufiyan 13 Ağustos’ta 300 milyon riyal (yaklaşık 190 bin TL) kefaletle tahliye edildi.

Tahliye sonrası Twitter’dan başı açık bir şekilde zafer işareti yaptığı fotoğrafı paylaştığı ve “Köleliği kabul etme" yazdığı için 14 Ağustos’ta bir kez daha tutuklandı. 16 Ağustos’ta serbest bırakıldı.

Marufiyan 14 gün sonra 30 Ağustos’ta bu kez şarkıcı Mehdi Yerahi’nin gözaltına alınmasına tepki gösterdiği için tutuklandı. Halen cezaevinde.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.