İran’da sel: 5 kişi hayatını kaybetti

İran’da sel: 5 kişi hayatını kaybetti

İran’ın başkenti Tahran’da aşırı yağışların sebep olduğu selde beş kişi yaşamını yitirdi, dokuz kişi yaralandı. Pakistan’da etkili olan muson yağmurlarında can kaybı 343’e yükselirken Hindistan'da yıldırım düşmesi sebebiyle bir haftada 49 kişi öldü.

Şiddetli yağışların etkili olduğu İran'ın başkenti Tahran da beş kişi meydana gelen sel ve su baskınlarında yaşamını yitirdi.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, dün (27 Temmuz) Tahran'ın kuzeyindeki Imamzadeh Davood bölgesinde meydana gelen aşırı yağışların yol açtığı su baskınlarında dokuz kişi de yaralandı.

Iran Press haber ajansının aktardığına göre, Tahran Kızılay İl Başkanı Shahin Fathi, dün akşamdan bu yana etkili olan yağışlar, meydana gelen sel ve su baskınları ile devam eden arama kurtarma çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Yağışların Tahran'ın batı ve güneyini de etkisi altına aldığını söyleyen Fathi, bölgedeki sel ve çamur sebebiyle kurtarma çalışmalarının sürdüğünü, 80'in üzerinde kurtarma personelinin bölgede olduğunu söyledi.

Sel nedeniyle İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kolivend, Tahran Valisi Muhsin Mansuri ve Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani ile Acil Durum Merkezi yetkilileri de olağanüstü toplandı.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ise arama ve kurtarma çalışmalarının hızlandırılması ve selden etkilenen yurttaşlara gerekli yardımın sağlanması için İçişleri Bakanlığı, Tahran Valiliği ve Kızılay gibi ilgili kurumlara tüm imkanların seferber edilmesi talimatını verdi.

Pakistan'da ölü sayısı 343'e yükseldi

Muson yağmurlarının etkili olduğu Pakistan'da da ölü sayısı yükseliyor. Ulusal basındaki haberlere göre, son 24 saatte şiddetli yağışlar sebebiyle Pencap'ta 10, Gilgit-Baltistan'da 8, Azad Cammu Keşmir'de beş ve Sindh ve Hayber Pahtunhva'da dörder kişi yaşamını yitirdi.

Yetkililer, 14 Temmuz'dan bu yana ülke genelinde muson yağmurlarında hayatını kaybedenlerin sayısının 343'e çıktığını açıkladı.

Ülke genelinde yaklaşık 6 haftadır etkili yağışlarda 8 bin 623 ev hasar gördü. Bunlardan 3 bin 313'ü tamamen yıkıldı. Belucistan ve Azad Cammu Keşmir'de bin 500'ün üzerinde çiftlik hayvanı hayatını kaybetti.

Ülkede son 6 haftada etkili olan yağışlarda Belucistan'da 104, Sindh'te 88, Hayber Pahtunhva'da 67 ve Pencap eyaletinde 71 kişi hayatını kaybetti. Gilgit-Baltisan bölgesinde sekiz, Azad Jammu Keşmir'de beş kişi öldü.

Hindistan'da bir haftada 49 ölüm

Muson yağmurlarının etkili olduğu Hindistan'ın kuzeyindeki Uttar Pradeş eyaletinde bu hafta içinde yıldırım düşmesi nedeniyle 49 kişi hayatını kaybetti. Polisin yaptığı açıklamaya göre, son olarak Kaushambi kentinde bir köyde yıldırım düşmesi sonucu çoğu çiftçi yedi kişinin hayatını kaybetmesinin ardından bu hafta yıldırım nedeniyle ölen kişi sayısı 49'a yükseldi.

Hindistan'da muson mevsimi Haziran-Eylül döneminde devam ediyor.

Hindistan Meteoroloji Departmanına göre, nisandan bu yana Hindistan'da yıldırım düşmeleri nedeniyle yaklaşık 750 kişi hayatını kaybetti.

Sadece son iki gün içinde Bihar eyaletinde 20 kişi ölürken, bu ayın başlarında Madya Pradeş eyaletinde 16 kişi hayatını kaybetti. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.