İran’da protestolar sonrası iki kişi daha idam edildi

Tahran’da ekonomik kriz sonrası başlayan protestolar sırasında askeri tesise saldırı girişiminde bulundukları iddiasıyla yargılanan iki kişi idam edildi.

İran’da protestolar sonrası iki kişi daha idam edildi

İran’da geçtiğimiz aylarda ekonomik kriz nedeniyle başlayıp rejim karşıtı gösterilere dönüşen protestoların ardından dikkat çeken bir idam kararı infaz edildi. İran resmi haber ajansı IRNA’nın yargı makamlarına dayandırdığı bilgilere göre, Muhammed Emin Bigleri ile Şahin Vahidperes isimli iki kişi bu sabah idam edildi.

Yargı makamlarının açıklamasına göre, iki ismin Ocak 2026’da Tahran’da yaşanan sokak olayları sırasında “Şehit Mahmoud Kaveh” adlı askeri yerleşkeye girdikleri iddia edildi. İddianamede, söz konusu kişilerin askeri alandaki bazı binaları ateşe verdiği ve içerisinde 20 Kalaşnikof tüfek ile 1.800 merminin bulunduğu silah deposunu ele geçirmeye çalıştıkları öne sürüldü.

İran Devrim Mahkemesi tarafından “yasa dışı örgütlerle iş birliği yapmak”, “askeri tesislere saldırı” ve “kamu güvenliğini tehlikeye atmak” suçlamalarıyla idama mahkum edilen iki kişinin temyiz başvurusu Yargıtay tarafından reddedildi. Kararın ardından idam cezaları sabah saatlerinde infaz edildi.

Öte yandan, İran’da 28 Aralık 2025’te yerel para biriminin değer kaybetmesi ve artan hayat pahalılığı nedeniyle başlayan protestolar kısa sürede ülke geneline yayıldı. ABD merkezli HRANA, olaylarda 5 bin 858 kişinin hayatını kaybettiğini ve 41 bin 283 kişinin gözaltına alındığını ileri sürerken, İran Şehit ve Gaziler Vakfı ise güvenlik güçleri ve siviller dahil 3 bin 117 kişinin yaşamını yitirdiğini, ölümlerin büyük bölümünün silahlı gruplardan kaynaklandığını iddia etti.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.