İran’da milli takımın ABD’ye yenilgisini kutlayan bir kişi öldürüldü

İran’da milli takımın ABD’ye yenilgisini kutlayan bir kişi öldürüldü

Oslo merkezli İran İnsan Hakları örgütü, İran futbol milli takımının Katar’daki FIFA Dünya Kupası’nda ABD’ye yenilmesi sonrası sevinç gösterisinde bulunan Mehran Samak’ın güvenlik güçlerince başından vurularak öldürüldüğünü açıkladı.

İran'da "ahlak polisi" tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Jîna Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar sürüyor.

Amini'nin ölümüyle başlayan hükümet karşıtı protestolar devam ederken, İran milli futbol takımının 29 Kasım'da ABD'ye karşı oynadığı maçı 1-0 kaybederek şampiyonadan elenmesi başta protestocular olmak üzere pek çok İranlı yurttaş tarafından sevinçle karşılandı.

İran İnsan Hakları (IHR) örgütünün açıklamasına göre, İran milli takımının yenilgisini kutlayan kişilerden 27 yaşındaki Mehran Samak, İran'daki güvenlik güçleri tarafından başından vurularak öldürüldü.

"Doğrudan hedef alınarak öldürüldü"

Norveç'in başkenti Oslo merkezli IHR, bugün (1 Aralık) erken saatlerde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu bilgiyi paylaştı:

"Adı Mehran Samak'tı. Dün gece ülke çapında pek çok kişinin yaptığı gibi [İran] İslam Cumhuriyeti'nin FIFA 2022 Dünya Kupası'ndaki yenilgisini kutlamak için Bandar Anzali'de sokağa çıktığında güvenlik güçleri tarafından başından vuruldu. Sadece 27 yaşındaydı.

"Adli Tıp Kurumu, Mehran Samak'ın bedenini, kendilerini desteklemek için binanın dışında toplanan kalabalığa rağmen ailesine vermeyi reddediyor."

The Guardian gazetesinin IHR açıklamasına dayandırdığı haberine göre, Samak, İran'ın yenilgisini kutlamak için aracının kornasını çalmasının ardından "doğrudan hedef alınarak" öldürüldü.

"Hakikat bir gün ortaya çıkacak"

İran-ABD maçında oynayan isimlerden Bandar Anzalili orta saha oyuncusu Saeid Ezatolahi de Samak'ın ölümünün ardından sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşarak Samak ile genç futbol takımında birlikte oynadıkları dönemden bir fotoğraflarını paylaştı:

Samak'ın "çocukluk arkadaşı" olduğunu söyleyen Ezatolahi, arkadaşının ölümünün nasıl gerçekleştiği hakkında herhangi bir yorum yapmazken, fotoğrafı paylaşırken, "Dün geceki yenilginin ardından ölüm haberin yüreğime ateş düşürdü... Bir gün maskeler düşecek ve hakikat ortaya çıkacak... Bunu hak etmedin. Milletimiz bunu hak etmedi" notunu ekledi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.