İran'da Kürtçe öğretmeni Müjgan Kawusi 62 ay hapis cezasına çarptırıldı

İran'da Kürtçe öğretmeni Müjgan Kawusi 62 ay hapis cezasına çarptırıldı

İran’da Yüksek Mahkeme, Kürtçe öğretmeni ve kültür aktivisti Müjgan Kawusi'yi 62 ay hapis cezasına çarptırdı.

Müjgan Kawusi bugün Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, Yüksek Adalet Divanı tarafından 62 ay 1 gün hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Müjgan Kawusi, şiddeti kışkırtmak ve ülke güvenliğini bozmak suçlamasıyla 39 ay, İran İslam Cumhuriyeti liderine hakaret suçlamasıyla 15 ay ve rejim aleyhine propaganda suçlamasıyla da 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İran Ceza Kanunu'na göre bir davada sanığın birden fazla suçtan hüküm giymesi halinde en ağır ceza uygulanıyor. Müjgan Kawusi’nin hapis cezasına ek olarak geçen yıl verilen hapis cezasının da üç ay 15 günü infaz edilecek.

Kawusi, 22 Eylül 2022 tarihinde Mazandaran eyaletine bağlı Nuşehr’deki evinden gözaltına alındı ancak 3 milyar tümen kefalet ödeyerek serbest bırakıldı.

Müjgan Kawusi 2019 yılında da tutuklanmış ve o dönem düzenlenen protesto gösterilerine ve kültürel faaliyetlere destek verdiği gerekçesiyle 20 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Kavosi 2019’un haziran ayında serbest bırakılmıştı.

İran'ın kuzeyindeki Mazandaran eyaletine bağlı Kelardeşt şehrinde doğan Müjgan Kawusi, uzun yıllardır İran'da Kürt dili, edebiyatı ve Kürt ulusal hakları alanında mücadele yürütüyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.