İran'da Jina protestoları sonrası kaldırılan "ahlak polisi" geri döndü

İran'da Jina protestoları sonrası kaldırılan "ahlak polisi" geri döndü

İran'da polis sözcüsü Saeed Montezerolmahdi, "ahlak polisinin" başörtüsü kuralına uymayan kadınları önce "uyarmaya" sonra da gözaltına almaya başlayacağını duyurdu.

İran'da 16 Eylül 2022'de ahlak polislerince katledilen Jina Mahsa Amini protestoları sonrası Aralık 2022'de kaldırılan "ahlak polisi'inin sokaklardaki kolu "İrşad Devriyesi"nin 25 Temmuz'dan itibaren ülke genelinde konuşlandırılacağı açıklandı.

İran resmi medyasında yer alan haberlere göre, polis teşkilatı olan Faraja'nın sözcüsü Saeed Montezerolmahdi, ahlak polisinin kadınların kurallara uygun giyinip giyinmediğini kontrol etmek için "İrşad Devriyesi"nin tekrar başlayacağını duyurdu.

Sözcü Montezerolmahdi, "ahlak polisinin" başörtüsü kuralına uymayan kadınları önce "uyaracağını", uyarının dikkate alınmaması durumunda, kurallara uymayan kadınların gözaltına alınacağını söyledi.

Tahran sokaklarında devriye başladı

Açıklama sonrası başta başkent Tahran olmak üzere bazı kentlerde erkek ve kadın "ahlak polislerinin" işaretli araçlarla devriye gezdiği görülürken, kararın 25 Temmuz'dan itibaren ülke genelinde uygulanacağı belirtildi.

Iran News Wire'ın sosyal medya hesabında paylaştığı görüntülerde de "ahlak polisi"nin başörtüsü kuralına uymayan bir kadını gözaltına almaya çalışıyor.

Jina protestoları sonrası lağvedilmişti

22 yaşındaki Jina Mahsa Amini, 16 Eylül 2022'de Tahran'da ahlâk polisi tarafından örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınmış ve gördüğü şiddet sonrası gözaltında hayatını kaybetmişti.

Amini'nin gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar kısa süre içerisinde ülkenin her yerine yayılmıştı. Aylar süren protestolarda 71'i çocuk en az 600 kişi İran polisi tarafından öldürülmüş, onlarca kişi idam edilmiş, en az 20 bin kişi gözaltına alınmıştı.

Amini'nin gözaltında katledilmesinin ardından ülke genelinde başlayan kitlesel protestoların ardından rejim, Aralık 2022'de geri adım atmış ve "ahlak polislerini" lağvetmişti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.