İran'da Jina Emini’nin ölümünü haberleştiren iki kadın gazeteciye ‘işbirlikçi’ suçlaması

İran'da Jina Emini’nin ölümünü haberleştiren iki kadın gazeteciye ‘işbirlikçi’ suçlaması

İran yargısı, "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra katledilen 22 yaşındaki Kürt kadını Jina Emini’yle ilgili haber hazırladıkları için tutuklanan iki kadın gazeteciyi "ABD ile işbirliği" yapmakla suçladı.

İran devlet televizyonuna göre Yargı Erki Sözcüsü Mesud Setayeşi, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, tutuklu iki kadın gazeteci Niloofar Hamedi ve Elahe Mohammadi hakkındaki suçlamalar ve yargı süreci hakkında gazetecilerin sorularına yanıt verdi.

Seteyeşi, “Niloofar Hamedi ve Elahe Mohammadi adlı iki gazeteci hakkındaki suçlamanın Jina Emini hanımın ölümüyle veya onların gazetecilikleriyle ilgisi bulunmuyor. Bu iki zanlı, zaman zaman düşman Amerikan hükümetiyle işbirliği yaptı. Bu konuda bir rapor yakında kamuoyuna sunulacak” dedi.

İranlı yargı yetkilisi, gazetecilerin avukatlarının savunmalarını mahkemeye sunduğunu, kararın yazım aşamasında olduğunu ve yakında açıklanacağını belirtti.

İki gazeteci tutuklanmıştı

Tahran'da 13 Eylül 2022'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşat devriyeleri tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Kürt kadını Jina Emini 16 Eylül'de yaşamını yitirmişti. Emini’nin cenazesi Rojhılat’ın Seqiz kentinde toprağa verilmiş ve bu olay hem İran hem de Rojhılat’ta infiale yol açmıştı.

"Şark" gazetesi çalışanı Niloofar Hamedi, Emini komadayken hastaneye giderek durumu kamuoyuna duyurmuş ve kısa süre sonra tutuklanmıştı.

"Hem Mihen" gazetesi muhabiri Elahe Mohammadi de geçen yıl eylül ayında Jina Emini'nin cenaze törenini haberleştirmek için Sakkız kentine gitmiş, ardından tutuklanmıştı.

Yargı Erki Sözcüsü Setayeşi, Kasım 2022'de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, iki gazetecinin "ulusal güvenliğe karşı suç işlemek" ithamıyla tutuklandığını ve söz konusu davanın yakında karara bağlanacağını açıklamıştı.

ABD'de kadın gazetecilere basın özgürlüğü ödülü

Öte yandan Niloofar Hamedi ve Elahe Mohammadi, ABD’de Ulusal Gazeteciler Kulübü'nün John Aubuchon Basın Özgürlüğü Ödülüne layık görüldü.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.