İran’da idam cezası son sekiz yılın en yüksek seviyesini gördü

İran’da idam cezası son sekiz yılın en yüksek seviyesini gördü

İnsan hakları kuruluşlarının yayınladığı raporlara göre, 2023 yılında İran genelinde en az 834 kişi idam edildi. Bu, ülkede son sekiz yılın en yüksek oranına işaret ediyor.

Oslo merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) ile Paris merkezli İdam Cezasına Karşı Birlikte (ECPM) tarafından ortak hazırlanan rapor yayımlandı. Rapora göre İran’da geçen yıla kıyasla idam cezalarında yüzde 43 gibi çarpıcı bir artış gözleniyor.

Geçen yıl İranlı yetkililer tarafından gerçekleştirilen 834 infazdan yalnızca 125'i resmi kaynaklar tarafından bildirildi. Bu da toplam sayının yalnızca yüzde 15'ini oluşturuyor. Uyuşturucu bağlantılı suçlamaların şüphelileri, tüm infazların yüzde 55'inden fazlasını oluştururken, en az 471 kişi söz konusu gerekçelerle infaz edildi.

Rapora göre, 2023 yılındaki idam oranı, İran'da 972 kişinin idam edildiği 2015'ten bu yana en yüksek oran oldu ve bu sayı, 20 yıl içinde ilk kez 800'ü aştı.

İran'da 2023'te en az iki çocuk ve 22 kadın idam edildi. 2022'de ülke çapındaki protestolar sırasında tutuklanan altı kişi de dahil olmak üzere en az sekiz protestocu, geçen yıl “din düşmanlığı” ve "yolsuzluk tohumları ekme” suçlamasıyla idam edildi.

İran'da idam edilenlerin çoğu, hak grupları tarafından baskı altında elde edildiği gerekçesiyle kınanan itiraflara dayanılarak mahkum ediliyor.

Geçen Kasım ayında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi Tahran'a, 17 yaşındaki bir gencin cinayet işlediği iddiasıyla infaz edilmesi nedeniyle ölüm cezasının uygulanmasını durdurma çağrısında bulunmuştu.

 Yüksekova Haber
Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.