İran'da hızlı 'çöküş', 'ezici' galibiyet

İran'da hızlı 'çöküş', 'ezici' galibiyet

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin resmi sonuçları açıkladı. Ilımlı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yüzde 57 oy oranıyla sandıktan birinci çıktı.

İran’da dün düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin resmi sonuçlarına göre, yeniden aday olan ılımlı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ezici bir zafer kazandı. İran İçişleri Bakanı Abdülrıza Rahmanfazlı, Ruhani’nin seçimleri resmen kazandığını açıkladı.

Rahmanfazlı’nın duyurduğu sonuçlara göre, Ruhani 41.2 milyon oyun 23.’ini alarak seçimleri yüzde 57 gibi ezici bir oranla kazandı. Ruhani’nin en güçlü rakibi olarak gösterilen sertlik yanlısı ve muhafazakâr aday İbrahim Reisi 15.8 milyon oy aldı. Adaylardan Mustafa Mir Selim’in oyları yaklaşık 300 bini, Mustafa Haşimiteba’nınki de 140 bini geçemedi.

İbrahim Reisi yanlısı muhafazakâr Keyhan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Fazli Nejad da attığı tweette, Reisi’nin seçimleri kaybettiğini, Reisi yanlısı bir hamleyle oylamadan çekilen Muhammed Bakır Galibaf’a atı yaparak şöyle aktardı:

“Muhammed Bakır Galibaf’ın oyları (Reisi’ye) gelmedi. Mustafa Mir Selim çekilmedi. Bu durum seçime kısa süre kala hızlı bir çöküşe sebep oldu.”

Yine Reisi destekçilerinden Maşrik News Genel Yayın Yönetmeni, Twitter hesabından, “Şu ana kadar açılan sandıklarda Ruhani’nin oyları 2013 seçimlerinde aldığı oya ulaşmıştır. Seçimleri kimin kazandığı bellidir. Rakibimizi tebrik ediyorum” değerlendirmesini yaptı.

‘KUTLAMALAR İÇİN TEMKİNLİ OLUN’

Hasan Ruhani’nin Seçim Merkezi Bürosundan yapılan yazılı açıklamada ise cumhurbaşkanının taraftarlarına resmi sonuçlar açıklanmadan ve gerekli izinler alınmadan kutlama yapmamaları uyarısında bulunuldu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.