İran'da gösteriler 4'üncü ayını geride bıraktı: Can kaybı 522 oldu

İran'da gösteriler 4'üncü ayını geride bıraktı: Can kaybı 522 oldu

Tahran’da gözaltındayken fenalaşarak hayatını kaybeden Kürt kadın Jina Emini’nin ölümü ile başta Kürt kentlerinde ardından tüm İran’a yayılan gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 522 oldu.

ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA) dördüncü ayına giren gösterilere ilişkin verileri sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.

HRANA’ya göre 4 ay boyunca 144 üniversite, 164 kent, kasaba ve yerleşim yerinde bin 255 protesto gerçekleşti.

Ajans’a göre gösterilerde 70’i 18 yaşın altında 68’i güvenlik görevlisi toplam 522 kişi hayatını kaybetti.

HRANA’nın verilerine göre, protestolarda yaklaşık 168’i çocuk, 713’ü öğrenci toplamda 19 bin 400 kişi tutuklanırken tutuklanan kişilerden 721’ine ceza kesilirken 110'unun ise İran'daki yasalara göre idama varan cezalar öngördüğü ifade edildi.

İran hükümeti bugüne kadar Rojhılat’ta başlayarak İran geneline yayılan ve 4’üncü ayını geride bırakan, protestolardaki can kaybı ve tutuklama sayılarına ilişkin resmi bir açıklama yapmış değil.

Ancak İran hükümeti İnsan hakları örgütleri ve ajansların verilerini de yalanlamıyor.

Şu ana kadar 4 kişi idam edildi

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Kürt kadın Jina Mehsa Emini 16 Eylül'de yaşamını yitirdi. Emini’nin ölümü üzerine memleketi Saqız’da 17 Eylül’de başlayan gösteriler ülke geneline yayılarak yönetim karşıtı protestolara dönüştü.

Protestolarda yüzlerce gösterici hayatını kaybederken 10 binden fazla gösterici ise gözaltına alındı.

Gösteriler sonrası onlarca kişi idamla yargılanırken, haklarında idam cezası verilen Muhsin Şikari'nin cezası 8 Aralık'ta, Mecidrıza Rahneverd'in 12 Aralık'ta ve Muhammed Mehdi Keremi ile Seyid Muhammed Hüseyni'nin cezası ise 7 Ocak'ta infaz edildi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.