İran'da Evin Cezaevi'nde yaşamını yitirenlerin sayısı 8'e yükseldi

İran'da Evin Cezaevi'nde yaşamını yitirenlerin sayısı 8'e yükseldi

Önceki gün patlamalar ardından büyük bir yangının çıktığı Tahran’daki Evin Cezaevi’nde yaşamını yitirenlerin sayısı 8’e yükseldi. Öte yandan Reşt Cezaevi’nde de 6 mahkumun yaşamını yitirdiği bildirildi.

İran yargısı, Evin Cezaevinde çıkan yangında dört kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. Son açıklama ile birlikte can kaybı 8’e yükselmiş oldu.

Cumartesi gecesi sosyal medyada yayılan videolarda ağırlıkta siyasi tutukluların bulunduğu Evin Cezaevi’nde 3 şiddetli patlama ardından büyük bir yangının çıktığı anlara ait videolar yayıldı.

İran medyası cezaevinin adi tutukluların bulunduğu bölümde tutukluların üzerlerindeki elbiseleri yaktığı ve gardiyanlarla ile çatıştıklarını ileri sürdü.

Cezaevinde güvenliğin sağlandığı belirtilirken ilk gün yapılan açıklamada “hırsızlık” gerekçesiyle tutuklu olan 4 kişinin dumandan zehirlenerek yaşamını yitirdiği 61’inin ise yaralandığı açıklandı. Bugün ise 4 tutuklunun daha yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Yaralıların ise büyük kısmının taburcu edilerek yeniden cezaevine gönderildiği belirtildi.

Öte yandan insan hakları aktivistleri Reşt kentindeki merkezi cezaevinde sokak eylemlerine destek veren tutuklulara güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucunda 6 tutuklunun hayatını kaybettiği ileri sürüldü.

ABD ve Fransa'dan tepki

Öte yandan ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price Twitter hesabından yaptığı açıklamada İran yönetiminden Evin Cezaevi’ndeki tutukluları bırakması gerektiğini söyledi.

Açıklamada cezaevindeki olayların ivedilikle takip edildiğini belirten Price, cezaevinde haksız yere tutulan ABD vatandaşlarının güvenliğinden İran yönetiminin sorumlu olduğunu belirtti.

Ned Price açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Evin Cezaevi'nden gelen haberleri ivedilikle takip ediyoruz. Bölgedeki İsviçre konsolosluğu ile temas halindeyiz. İran, derhal serbest bırakılması gereken haksız yere gözaltına alınan vatandaşlarımızın güvenliğinden tamamen sorumludur.”

Fransa Dışişleri Bakanlığı ise dün (Pazar) yaptığı açıklamada, Paris'in, Fransız vatandaşı İranlı akademisyen Fariba Adelhah da dahil olmak üzere siyasi ve yabancı mahkûmları barındıran Evin hapishanesinde "zorla gözaltına alınan" Fransızların durumunu "büyük bir dikkatle" izlediğini duyurdu. İranlı yetkililere göre "isyan ve çatışmalar"la suçlananların çıkartmış olabileceği kontrol altına alınan yangın, İran'ın beşinci haftasına giren geniş çaplı protestolara tanık olduğu bir dönemde çıktı.

"İran yangını bilinçli çıkardı"

Rûdaw bültenine bağlanan Toronto’da York Üniversitesinde öğretim görevlisi olan Rojhılatlı Prof. Dr. Feridun Rehmani Evin Cezaevi’ndeki olaylara ilişkin “İran hükümeti gösterilerde çok sayıda insanın gözaltına aldı. Cezaevindeki yangının hükümet tarafından bilinçli çıkarıldığı ve içerdeki tutukluların iradesini kırmak için düzenlenmiş bir plan olduğu anlaşılıyor” dedi.

Batılı ülkelerin İran’da olan bitenlere kayıtsız kaldığını belirten  Prof. Dr. Rehmani  “ABD ve Kanada’nın şu ana kadar İran Devrim Muhafızlarını terör listesine almamış olması eleştiri konudur” ifadelerini kullandı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.