İran'da evcil hayvan sahipliği kısıtlanabilir: Özel izin istenecek

İran'da evcil hayvan sahipliği kısıtlanabilir: Özel izin istenecek

İran Meclisi'nin gündemindeki yasa tasarısı onaylanırsa evcil hayvan sahipliği kısıtlanabilir. Tasarı yasalaşırsa, ancak özel bir komitenin vereceği izinle evcil hayvan sahibi olunabilecek.

İran Meclisi'nin gündemindeki bir yasa tasarısı, kedi ve köpekler dahil evcil hayvan sahibi olmaya sert kısıtlamalar getirilmesini içeriyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, başkent Tahran'da sokakta köpek gezdirmek çoktan "cesaret işi" olmuş durumda. Tahran polisi, şehrin parklarında köpek gezdirmenin "suç" olduğunu duyurdu. Bu yasak, "kamu güvenliğini sağlama" tedbiri olarak açıklandı.

Buna paralel olarak, aylar süren tartışmaların ardından, İran Meclisi aynı yönde bir yasa tasarısını onaylamaya hazırlanıyor. "Hayvanlara karşı kamusal hakların korunması" adı altında evcil hayvan sahipliğinin tamamen kısıtlanması gündemde.

Tasarı yasalaşırsa, evcil hayvan sahibi olmak ancak özel bir komitenin vereceği izinle mümkün olacak. Hayvanların "ithal edilmesi, satılması ve alınması, taşınması ve tutulması" ise en az 800 dolardan başlayan cezalara tabi olacak. Bu kapsamdaki hayvanlar arasında, kediler, köpekler, kaplumbağalar ve tavşanlar da var.

'DAYAK CEZASI BİLE ÖNERİLDİ'

İran Veterinerler Birliği Başkanı Dr. Payam Mohebi, yasaya açıktan karşı çıkan isimlerden. Mohebi, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Tartışmalar 10 yıl önce bir grup milletvekilinin tüm köpekleri kısırlaştırıp onları hayvanat bahçelerine vermek ya da çöllere bırakmak yönünde bir yasa hazırlamalarıyla başladı" diyor. Dr. Mohebi, "Yıllar içinde birkaç kez bunu değiştirdiler, köpek sahiplerine 'dayak cezası' bile önerildi. Ancak plan işe yaramadı" diye anlatıyor.

Tahran'dan veteriner Dr. Aşkan Şemirani, "Köpek sahibi olmakla ilgili net bir düzenleme yok. Polisler keyfi olarak 'Batılılaştırma sembolü' olarak gördükleri köpekleri gezdirenleri, hatta arabasında taşıyanları gözaltına alıyor" dedi. Dr. Şemirani, "Hatta hayvanlar için bir hapishane bile yaptılar. Buradan çok sayıda korkunç olay kulağımıza geliyor" diyerek ekledi.

Köpeklerin tutulduğu yerlerde, yeterli besin ve su sağlanmadığı da iddia ediliyor. İran'da Batı'dan gelen yaptırımlarla yaşanan ekonomik zorluklar da bu yasada rol oynuyor. Yetkililer, ülkedeki döviz rezervlerini korumanın yolu olarak birçok üründe olduğu gibi evcil hayvan mamalarının ithal edilmesini de yasakladı. Bu nedenle, özellikle de evcil hayvan mamalarının kara borsaya düşmesiyle fiyatlar yükseldi.

DİĞER HAYVANLAR DA VAR

Yeni yasada yalnızca köpekler değil, kediler de listede yer alıyor. Hatta timsahlardan bile bahsediliyor. İran kedisi, dünyanın en meşhur kedi cinsleri arasında.

İran, Orta Doğu'da hayvan hakları yasalarını geçiren ilk ülkelerdendi. 1948'de hükümet hayvan hakları için ilk kurumları oluşturdu. Ülkede Pehlevi Hanedanı'nın da kendine ait köpeği vardı. 1979'da İslam Devrimi'nin ardından İranlıların olduğu gibi köpeklerinin de hayatı değişti.

İslami kesimlerde hayvanlar "günah" olarak görülebiliyordu. Yeni İslami rejimde köpekler aynı zamanda "Batılılaştırma" sembolü olarak görüldü.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.