İran'da Amini protestoları: Kürt kentlerinde baskı arttı

İran'da Amini protestoları: Kürt kentlerinde baskı arttı

İran'da Mahsa Jîna Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolarda Kürt kentlerinde baskının artırıldığı belirtilirken, güvenlik güçlerinin konutlara ateş açtığı kaydedildi.

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini'nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından Kürdistan eyaletinde kadınların liderliğinde başlayan protestolar ülke genelinde devam ederken, insan hakları örgütleri, Kürt kentlerinde baskının artırıldığını bildirdi. Kürdistan eyaletinde güvenlik güçlerinin saldırılarının yoğunlaştığını aktaran Norveç merkezli Hengaw İnsan Hakları Örgütü, Senendec'de konutlara ateş açıldığını kaydetti. 

Uluslararası Af Örgütü ise Kürdistan eyaletinin Senendec kentindeki eylemlerde, protestoculara yönelik ateşli silah ve gaz kullandığını belirtti. Twitter'dan yapılan paylaşımda, "İslam Cumhuriyeti yetkilileri, suçlarını gizlemek için internet ve cep telefonu şebekelerini kesmeye devam ediyor" denildi.

 

Dün Hengaw'dan yapılan açıklamada, cumartesi gününden bu yana Kürt kentlerinde en az 5 kişinin öldürüldüğü ve 150 kişinin yaralandığı duyurulmuştu. Hak gruplarına göre, geçtiğimiz ay İran'da başlayan protestolarda güvenlik güçleri tarafından 19'u çocuk olmak üzere en az 185 kişi öldürüldü, yüzlerce kişi yaralandı ve binlerce kişi tutuklandı.

ABD: DÜNYA, İRAN'DA OLANLARI İZLİYOR

Öte yandan, tüm dünyanın İran'daki mevcut durumu izlediğini belirten Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD'nin İranlıların yanında olduğunu söyledi. “Dünya İran'da olanları izliyor" diyen Sullivan, Twitter paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Dünya İran'da olanları izliyor. Hafta sonu, aralarında genç bir kızın da bulunduğu masum protestocular vurularak öldürüldü. İran Cumhurbaşkanı protestocuları 'sineklere' benzetti. Bu protestocular, kadınlar ve kızlar tarafından yönetilen, haysiyet ve temel haklar talep eden İran vatandaşlarıdır. Yanlarındayız ve seslerini susturmak için boşuna şiddet uygulayanları sorumlu tutacağız.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.