İran, tutuklu 5 ABD vatandaşını ev hapsine aldı

İran, tutuklu 5 ABD vatandaşını ev hapsine aldı

ABD ve İran medyası, iki ülkenin, İran’ın Güney Kore’de dondurulmuş 6 milyar dolarının serbest bırakılması karşılığında tutuklu takası yapacağını yazdı.

İran, tutuklu 5 ABD vatandaşını hapishaneden çıkarılarak ev hapsine aldı. ABD de İran'ın beş Amerikalı tutukluyu cezaevinden tahliye ettiğini doğruladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson yaptığı yazılı açıklamada, “Bu ümit verici bir adım olsa da söz konusu ABD vatandaşları Siamak Namazi, Murad Tahbaz, İmad Şarki ve şu anda isimlerinin gizli kalmasını isteyen 2 ABD'li ilk etapta asla tutuklanmamalıydı." dedi.

Watson, durumu yakından takip etmeye ve bu konuda çalışmaya devam edeceklerini kaydetti. Ayrıca tutukluların tamamen serbest bırakılması için müzakerelerin sürdüğünü ve sürecin hassas olduğunu vurguladı.

Tutuklu takası yapacaklar

İki ülke basını ABD ve İran'ın, tutuklu takası ve Tahran'ın Güney Kore'de dondurulan 6 milyar dolarlık petrol gelirinin serbest bırakılmasıyla ilgili anlaştığı iddia etti.

ABD basınında göre, İran'ın Güney Kore'deki yaklaşık 6 milyar dolarlık varlığı Katar Merkez Bankasındaki bir hesaba aktarılacak.

Hesabın, Katar hükümetince kontrol edileceği ve İran'ın yalnızca ilaç ve gıda gibi insani yardım malzemeleri için satıcılara ödeme yapmak üzere paraya erişebileceği belirtiliyor.

"Para aktarılana kadar mahkumlar serbest bırakılmayacak"

İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı da konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberde, Tahran-Washington arasındaki tutuklu takasını doğruladı. Tesnim, İran'daki 4 ABD vatandaşının serbest bırakılacağını ve buna karşılık ABD'de tutuklu bulunan en az 4 İran vatandaşının tahliye edilerek ülkelerine döneceğini yazdı.

Haberde, İran'ın Güney Kore'de tutulan ve 6 milyar dolar olduğu belirtilen döviz kaynaklarının tamamı Katar'daki bir hesaba aktarılana kadar ev hapsine alınan Amerikalı mahkumların serbest bırakılmayacağı kaydedildi.

Hapishaneden çıkarılan tutukluların, İranlı yetkililerin gözetiminde birkaç hafta otelde tutulacağı ve ardından serbest bırakılacağı ifade ediliyor.

İki ülkede de tutuklu vatandaşlar var

ABD'de bazı İran vatandaşları "yaptırımları ihlal etmek" suçlamasıyla, İran'da 5 Amerikan vatandaşı "casusluk" iddiasıyla tutuklu bulunuyor.

İki ülke arasında daha önce tutuklu takası yapılmış, son olarak İran'da tutuklu eski ABD askeri ile ABD'de tutuklu İranlı bilim insanı, Haziran 2020'de eş zamanlı serbest bırakılmıştı.

Ekim 2020'de yine casusluk suçlamasıyla 10 yıl hapse mahkum edilen Namazi'nin babası 85 yaşındaki İran-ABD vatandaşı Muhammed Bakır Namazi, "insani nedenlerle" serbest bırakılarak ülkeden ayrılmıştı.

İran ve ABD, uzun süredir Umman ve Katar'ın aracılığında tutuklu takası konusunda müzakere yürütüyordu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.