İran-Türkiye arasında kayıp bir mülteci hikayesi: 10 yıldır arıyor

İran-Türkiye arasında kayıp bir mülteci hikayesi: 10 yıldır arıyor

Urmiyeli Saman Derbazi, 10 yıl önce “trafik kazasında öldü” denilen ve kendilerine gösterilmeden defnedilen kardeşi Siyamek Derbazi’nin akıbeti için İHD Van Şubesi’ne kayıp başvurusunda bulundu.

İranlı Siyamek Derbazi, İtalya'ya gitmek için 2011 yılında Türkiye üzerinden Yunanistan'a geçti. Yaklaşık bir ay sonra Derbazi'nin bir trafik kazasında 3 kişiyle birlikte yaşamını yitirdiği ve cenazesinin ise İran'a bağlı Tebriz kentinde defnedildiği bilgisi ailesine verildi. Cenazenin kendilerine gösterilmemesi üzerine kuşkulanan aile, defnedilen kişinin Derbazi olup olmadığını öğrenmek için kimi kurumlara başvurdu. Ancak ailenin girişimleri sonuç vermedi. Aile, Irak Federe Kürdistan Bölgesi'nde tutuklanan bir İranlının Derbazi'yi cezaevinde gördüğünü söylemesi üzerine bir kez daha  harekete geçti. Derbazi'nin yaşamını yitirdiğine inanmayan aile, son çare olarak kendilerine en yakın kentlerden biri olan Van'da İnsan Hakları Derneği'ne (İHD) "kayıp" başvurusunda bulundu. 

İHD'ye başvurda bulunan Derbazi'nin kardeşi Saman Derbazi, 10 yıllık süreçte yaşananları anlattı.  

DEFNEDİLEN CENAZEYİ GÖRMEDİLER

10 yıldır kardeşinin akıbetini öğrenmek için çalmadık kapı bırakmadığını aktaran kardeş Derbazi, kardeşinin Yunanistan'a geçtikten sonra İtalya'ya doğru yola çıktığını ve sonrasında kendilerine trafik kazasında yaşamını yitirdiği bilgisinin verildiğini aktardı. Cenazenin İran'a gönderildikten sonra Tebriz'de defnedildiğini ve bu bilginin de definden bir hafta sonra kendileriyle paylaşıldığını belirten Derbazi, "Tebriz’e getirilen cenazeyi görmedik. Ne bana ne anneme ne de babama izin vermediler" dedi. 

Irak'ta adli bir suça karışarak tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan bir İranlının kendilerine ulaşması üzerine bir kez daha umutlandıklarını ifade eden Derbazi, şunları söyledi: "Orada kardeşimi gördüğünü ve yanına gittiğini söyledi. Bu bilgi üzerine ağabeyim ve amcam Irak’a gitti. 2-3 hapishane gezdiler. Bir hapishanede kardeşime benzer birisi olduğu söylediler ama görüştürmediler." 

DNA TESTİ TALEBİ

Daha sonra İran'da farklı kurumlara başvurduklarını ancak yine sonuç alamadıklarını dile getiren Derbazi, kardeşinin öldüğüne inanmadıklarını ve akıbetinin ortaya çıkarılması çağrısı yaptı.

Derbazi, kardeşine ait olduğu belirtilen cenazenin DNA testinin yapılmasını isteyerek, "İran’daki kanun buna izin vermiyor. Herhangi bir test yapmadan kardeşimi gömdüler. Kardeşim mi değil mi bilmiyoruz. Eğer kardeşim yaşıyorsa nereden olduğunu ne yaptığını bilmek istiyorum. Babam kardeşimin ölüm haberinden sonra yaşamını yitirdi. Annem de çok kötü durumda. Geceleri uyuyamıyor. Bu yüzden ben de İHD'ye başvurdum. Kardeşimin bulunmasını istiyorum. Ölmüşse de cenazesini istiyoruz” diye seslendi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.