İran Trump'ın da katıldığı G7 zirvesinde!

İran Trump'ın da katıldığı G7 zirvesinde!

Fransa'nın İran'la nükleer krizde arabuluculuk girişimlerinin ardından sürpriz bir gelişme yaşandı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, G7 zirvesinin yapıldığı Fransız kenti Biarritz'e gitti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in, ABD Başkanı Donald Trump’ın da katıldığı G7 zirvesine ev sahipliği yapan Fransız kenti Biarritz’e gittiği açıklandı. Zarif’in, Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian ile görüşeceği belirtiliyor. İran Dışişleri Bakanlığı, Zarif’in Trump ve heyetiyle görüşmeyeceğini duyurdu. Elysee Sarayı’ndan bir yetkili Reuters ajansına açıklamasında, Zarif’in ‘Tahran-Washington gerilimini hangi koşulların azaltacağı’ üzerine bir değerlendirme yapmak için Biarritz’e gittiğini söyledi.

TRUMP: YORUM YOK

ABD Başkanı Donald Trump ise Zarif’in Biarritz’e mi geldiği sorusuna “Yorum yok” yanıtını verdi.

MACRON BASTIRMIŞ, TRUMP REDDETMİŞTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün başlayan zirve öncesinde İran’la yeni bir uzlaşı için arabuluculuk girişimlerini açıklamıştı. ABD’nin tek taraflı olarak çekildiği nükleer anlaşmayı kurtarmak için arabuluculuğa soyunan ve zirveden bir gün önce de Zarif’le görüşen Macron, G7 ülkelerinin İran konusunda ortak hareket etme kararı aldığını açıklamıştı. Fransa Cumhurbaşkanlığı, G7 liderlerinin konuyu cumartesi akşam yemeğinde ele almak ve Macron’un Tahran’a mesajlar iletmesi üzerinde de anlaştığını da duyurmuştu.

Ancak Trump İran’la gerilimi yükseltme yönündeki tavrından geri adım atmamıştı. ABD Başkanı, ‘Macron’un İran’a el uzatmasından memnun olduğunu ancak kendisinin kendi girişimlerini sürdüreceğini’ söylemişti. Trump, Macron’un G7 adına yapmak istediği açıklamayı engelleyip engellemediğine ilişkin soruya “Hayır bunu yapmadım” yanıtını vermişti. Macron ise Trump’ın açıklamalarının ardından G7’nin kendisine İran’a mesaj iletme yetkisi vermediğini ama ABD’nin bir ihtilaf istemediğini vurgulamıştı. Macron, “Herkes bir ihtilaftan kaçınmak istiyor, Donald Trump bu konuda son derece açık konuştu” demişti.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.